<![CDATA[]]>

Kom-ihåg-lista inför semestern

Anders Andersson

Publicerades: 28 juni, 2011

Många jobbar snart, eller har jobbat, sin sista vecka innan semester. Men det gäller att du löser en del praktiska saker innan dess. Det får du hjälp med här – pricka av i vår checklista, så att du inte glömmer något.

1. Eftersänd post
Hos företaget Adressändring kan du några dagar före semestern begära adressändring till semesteradressen. Privatpersoner, och i praktiken också enmansföretagare, gör det enklast med hjälp av bank-id på adressandring.se. Företag gör det med hjälp av brev och telefon. Det går också att beställa lagring av post.

2. Mejlsvara automatiskt
Glöm inte att semester också innebär semester från att titta på mejlen. Lägg in ett automatiskt meddelande som kommer när någon skickar e-post till dig under semestern. Formulera några trevliga meningar som kanske ska sluta med att du svarar på viktiga meddelanden en gång i veckan eller via sms.

3. Redovisa skatt
Om du betalar moms, arbetsgivaravgifter och skatt månadsvis eller var tredje månad så ska detta betalas och redovisas i tid. Kolla upp vilka datum som gäller för dig. Gör skattedeklarationerna före semestern och betala på nätet genom att ange betalningsdag.

4. Ordna med telefonen
Innan du åker bort kan det vara dags att tala in nya telefonmeddelanden. Åker du utomlands med din mobil gäller det att den är avstängd för det mesta. Samtal till den får du betala enligt taxa på mobiloperatörens webbplats. Om du har en mobil som tar emot e-post gäller det att se till så att den inte automatiskt hämtar e-post. Stäng av tjänsten datarooming. Om du är på en plats med gratis Wifi kan du passa på att hämta hem e-post.

5. Gör en att-göra-lista
Rensa bort allt vad du har i huvudet om vad du ska göra i ditt företag. Fixa det genom att skriva ned det på en särskild lista över vad du ska ta itu med  när du börjar jobba efter semestern. Då slipper du gå och fundera på detta medan du är ledig.

6. Och njut!
Och så hoppas vi på Driva Eget att du får en skön sommar – och att du lyckas ta semester och kopplar av!

TIPSA! Har du andra bra tips inför semestern? Tipsa andra i vårt forum!

LÄS OCKSÅ: Gör semestern till en ”karriärtrampolin”