<![CDATA[]]>

Mailen gör dig stressad

Gustaf Brickman

Publicerades: 15 maj, 2012

Hur ofta kollar du mailen? Troligen för ofta, för nu visar en studie från University of California att människor som vill ha full koll på inkorgen blir både mer stressade och mindre produktiva.

Driva Eget har tidigare skrivit om hur många ger sin mail högsta prioritet och hur det kostar mycket tid varje dag. Nu är det bevisat. När forskare vid University of California lät 13 testpersoner få ”ledigt” från mailen visade det sig att de kunde fokusera på en arbetsuppgift under längre tid i sträck. Dessutom sjönk stressnivåerna hos deltagarna under de dagar de inte behövde kolla mailen.

Att bli avbruten av småsaker kostar tid varje dag, och bara att växla mellan olika fönster på datorn gör lätt att du tappar tråden. Då tar det någon minut att komma igång igen. Och även här var mailen en tidstjuv. De som skulle ha koll på mailen bytte i snitt fönster på datorn 37 gånger i timmen, medan de som slapp mailen ”bara” bytte fönster 18 gånger.

Vill du också bli fri från mailstressen? Då har företagsstruktören David Stiernholm ett bra tips:

– Jag hade faktiskt en kund som bara kollade sin mail två gånger om dagen. Han la dessutom in den mailpolicyn i sin signatur så att alla visste att det skulle dröja några timmar innan de fick svar. Det tog bara några veckor innan hans kontakter hade vant sig.