<![CDATA[]]>

Så får du tillbaka drivet i vår

Ebba Arnborg

Publicerades: 8 maj, 2015

Fåglarna kvittrar, blommorna spirar – men din motivation är i botten. Du är inte ensam, menar experten och ger här sju bra råd för att hitta energin när du har hamnat i en svacka.

Skärmavbild 2015-05-08 kl. 11.32.38Trots att våren är i full blom vittnar många småföretagare om att tröttheten samtidigt kan rulla in.

Kanske har du en tuff period med kundtrassel eller mycket stress, eller så är du sjuk – utan att ha möjlighet att ta ledigt.

– Jag tror att de flesta som driver företag är som mest laddade efter sommaren och efter julledigheten. Men efter några månader är vardagen i kapp oss. Då behöver man ta till knep för att hitta motivation och kraft, säger motivationsföreläsaren Ulrika Nybäck.

Här är hennes sju viktiga råd för att få tillbaka drivet:

Hitta tillbaka till lusten
Fundera över varför du valde att starta eget från början. Vad var passionen och driv-kraften? Skriv ner dina tankar i ett block eller bolla med en vän.
– Påminn dig själv om varför du älskar det du gör, säger Ulrika Nybäck.

Sätt upp mål
Följ upp hur det du gör leder framåt mot dina mål – både långsiktiga och kortsiktiga.
– Är du trött en dag så hjälper det att skriva upp vad du ska klara av för att kunna gå hem med gott samvete.

Visualisera dina framsteg
Att rita upp hur det går för dig ger motiverande återkoppling till hjärnan. Det kan handla om att stryka i att göra-listan eller fylla i resultatet av din försäljning i en graf.
– Då kan du se att: Men kolla vad långt vi har kommit. Eller, oj, vad vår omsättning har ökat, vad lite vi har kvar för att nå målen.

Glöm inte moroten
Ge dig själv och dina medarbetare olika typer av belöningar när ni når mål. Tänk smart och skräddarsy dem så att de passar dig och din grupp.
– Det som är belönade för en person kan vara en bestraffning för någon annan. Tänk om du får ett Amaronevin men är nykterist – hur kul känns det?

Dela med dig av kunskap
En viktig motivationsfaktor är att hjälpa, och få hjälp av, andra. Kanske via ett mentorsutbyte eller nätverksträffar där ni tipsar varandra om kunder.
– Det finns forskning som visar att det kickar i gång belöningsmekanismer i hjärnan.

För motivationsdagbok
Vet du inte var du ska börja eller vad du blir glad av så testa olika saker, från att jobba på ett fik till att träna på morgonen. Skriv sedan upp vad som hände med din energi.
– Gör en upptäcktsresa till din egen motivation. Då blir det lättare att göra mer av det som fungerade.

Bli din egen bästa vän
Trycker du ofta ner dig själv? Sluta med det. Lär dig stöttande tankesätt i stället.
– Vad gjorde du bra i dag? Skriv ner det.