<![CDATA[]]>

Så maxar du din arbetsdag – vinn 10 timmar i veckan

Gustaf Brickman

Publicerades: 19 april, 2011

Lill Andreasson sparar 10 timmar i veckan på att vara effektiv. Så här maxar hon sin arbetsdag. 

För Lill Andreasson från Växjö, som driver marknadsföringsföretaget Abfab AB (numera i Göteborg), har en av de allra största tidstjuvarna varit att arbetsdagen lätt splittras upp i så många olika delar.
– Det är viktigt att inte hacka sönder dagarna, för det kostar tid. Det enda sättet att undvika det är att ta kontroll över sin egen arbetsdag, säger hon.

Att ta kontroll över sin tid är ett problem för många småföretagare. Man är beroende av sina kunder och därför får de ofta sätta dagordningen. Men Lill Andreasson har hittat sätt att styra sin egen dag. Det första knepet gäller en stor tidstjuv – möten:

– Tidigare sa jag ja till alla möten, oavsett vad de handlade om eller när på dagen de låg. Men jag insåg snabbt att det kostade mig mängder med tid. Nu försöker jag ha en mötesdag i veckan, där jag lägger alla möten och frigör tid under resten av veckan.

Numera ser hon till att lägga alla sina möten direkt på morgonen, direkt efter lunch eller sist på dagen. Hon har också arbetat för att förkorta tiden som varje möte tar. Bland annat med hjälp av ”stå-möten”.

Hennes andra knep är sätta sina egna deadlines, oavsett hur bråttom hon egentligen har:
– Om man har åtta timmar på sig att göra något, tenderar det att ta just åtta timmar. Har man i stället bara fyra timmar på sig, så brukar resultatet bli lika bra ändå. Därför ger jag mig själv deadlines som ”du ska vara klar med det här innan lunch”.

Hon uppskattar att hennes effektiviseringsarbete har gett henne tio extra timmar i veckan. Tio värdefulla timmar.
– Jag lägger tiden på att fundera på nya idéer, nätverka och träffa potentiella kunder. Att strukturera upp mina timmar gör att jag får tid över att utveckla mitt företag i den riktning jag vill.

Här finns fler tips för hur du maxar din arbetsdag:
Så fördubblar du din effektivitet

8 steg till en superproduktiv vecka

Nu jobbar de bara 15 timmar – men tjänar lika mycket

5 appar som gör dig mer effektiv

Artikeln uppdaterad 2106-01-04.