<![CDATA[Foto: Patrick Trägårdh]]>

Nu jobbar de bara 15 timmar i veckan – men tjänar lika mycket

Camilla Björkman

Publicerades: 16 december, 2013

Jobba 15 timmar i veckan i stället för 60 – men tjäna nästan lika mycket som förut. Är det ens möjligt? Absolut, tyckte webbföretagarna Thomas Olofsson och Sven-Anders Bergström i Umeå. I dag har de nått sitt mål.

När Sven-Anders Bergström och Thomas Olofsson på webbyrån GetWebbed bestämde sig för att sätta upp ett mål stod en sak högst upp på listan: mer fritid.

– Vi jobbade 50–60 timmar i veckan och kände: det här är inte livet! Vi ville inte tjäna mer pengar utan frigöra mer tid så att vi kan göra sådant vi tycker är roligt, säger Sven-Anders.

I sitt företag jobbar de med webblösningar, sökmotoroptimering och marknadsföring på nätet. Tidigare kom nästan alla intäkter från kunder som behövde hemsidor. Pengar rullade in men jobbet var alltid beroende av deras arbetsinsats. Vändningen kom sommaren 2012, då de läste den numera kultförklarade boken 4 timmars arbetsvecka av Timothy Ferriss.

Att jobba bara fyra timmar i veckan kändes inte realistiskt.

– Det gjorde däremot 15 timmar, säger Sven-Anders.

För att skaffa sig koll på hur läget såg ut gjorde de kalkylblad där de listade varje enskilt arbetsmoment under dagen – från att skriva offerter till att bygga hemsidor och koka kaffe. Sen använde de sig av den så kallade Paretos princip, som går ut på att 20 procent av jobbet står för 80 procent av intäkterna.

Genom att ringa in jobb som tog lite tid men gav mycket pengar kunde de se var de skulle lägga fokus.

– Sedan började vi rensa. Vi strök allt som inte var roligt och som vi inte tjänade tillräckligt med pengar på, säger Sven-Anders.

Inspirerade av en annan känd bok, Rich dad poor dad av Robert T Kiyosaki, delade de upp sina intäkter på två sätt:

  • Aktiva: Intäkter de själva måste lägga in arbetstimmar på för att kunna fakturera. Ett exempel är webbprojekt åt andra företag.
  • Passiva: Intäkter som kräver en arbetsinsats i början, men som sedan börjar rulla in pengar utan att de måste jobba för dem. Ett exempel är sajter de bygger själva.

– Vi bestämde oss för att sluta göra de första och bara satsa på de andra, säger Sven-Anders.

Som mål satte de upp att bygga 52 egna sajter inom olika områden. Några sajter de byggt sedan dess är balanscyklar.se och ultramaraton.se.

Intäkterna kommer från affiliatenätverk: på sajterna tipsar de om produkter i andra webbshoppar och får provision när någon klickar sig vidare.

Ett och ett halvt år senare nådde de sitt mål och hade över 50 sajter som står för mellan 50 och 60 procent av intäkterna – utan att kräva särskilt mycket jobb. Arbetstiden har sjunkit drastiskt: i snitt jobbar de 15 timmar var i veckan.

– Det här har förändrat våra liv. Vi har mer fritid och ett roligare jobb. Den ekonomiska tryggheten gör att vi kan ta fler risker. Har man inte tiden blir man blind för nya affärsmöjligheter, säger Sven-Anders.

Nu är nya målet att 100 procent av intäkterna ska komma från deras egna sajter. För att nå det jobbar de aktivt med att rensa bort arbetsmoment och automatisera. Varje månad summerar de intäkter och tid i ett kalkylblad och utvärderar.

– Vi kan till exempel se att ett moment tar åtta klick att göra. Hur kan vi få ner det till två klick? Och så programmerar vi den funktionen. Ja, ibland blir det väldigt nördigt, skrattar Sven-Anders.

”Det där målet fungerar bara för webbprogrammerare”, säger kanske någon. Fel, menar Sven-Anders och Thomas.

– De flesta företagare använder till exempel en dator. Här finns det massor man kan göra för att snabba upp olika processer. Alla företagare har arbetsmoment som de kan automatisera och rensa bort.

Ett exempel är ineffektiva möten med för många personer involverade och utan en effektiv agenda. Ett annat är arbetsmoment man bara gör, men som inte genererar några intäkter.

Nu uppmanar de andra att omvärdera sin syn på tid – och att värdesätta den.

– När något blir en rutin blir man blind för det. Det gäller att stanna upp och fråga sig vad man håller på med.

Här är deras 5 bästa effektivitetstips

Sven-Anders och Thomas råd för att jobba mindre:

  1. Lista alla dina arbetsmoment och utvärdera dem efter hur mycket tid de tar och hur roliga de är.
  2. Se över vilka uppgifter du kan automatisera eller eliminera.
  3. Klocka dina arbetsuppgifter så ser du svart på vitt hur lång tid saker tar.
  4. Tänk i nya banor: kan du skapa affärer nu som kan generera passiva intäkter på sikt? Till exempel en e-bok eller en videoföreläsning?
  5. Lägg ut bokföring och annan administration på någon annan, så frigör du tid att göra det du är bra på.

Artikeln uppdaterad 2015-07-15.