<![CDATA[]]>

Så slipper du tidstjuvarna

Camilla Björkman

Publicerades: 25 november, 2015

Spara många värdefulla timmar i veckan genom att ta bort dina tidstjuvar.  Tidscoachen Dorotea Pettersson ger råd.

Identifiera vilka dina tidstjuvar är och hur de uppstår. Oftast är ”mellanrummen” de som är mest tidsödande, menar Dorotea Pettersson.

– Forskning visar att vi tar upp mobilen i snitt 225 gånger om dagen. Alla dessa små tidstjuvar blir många timmar i veckan, säger hon.

Allt kan inte vara perfekt
Men värst är ändå tidstjuven perfektionism, menar hon. Visst är det viktigt att leverera på topp till kunderna, men inom rimliga ramar.

Här finns det en enkel lösning: tydlighet. Det gäller allt från vad som ingår i ett uppdrag som konsult till vilka regler som gäller för returer i din butik. Och hur ofta du kan bli nådd.

– Släpp inte allt så fort någon ringer, utan bestäm dig för när du själv kan göra något.

Rangordna och tidsbestäm
Sätt ett autosvar att du svarar på mejl en gång om dagen. Skickar du ofta offerter och fakturor – skaffa en enkel mall för det. Får du många mejl om samma sak – gör en fråga/svar-sida på din sajt och skapa mejl­svar du snabbt kan infoga.

Men innan du sätter i gång allt detta: Gör en att-göra-lista – varje morgon. Rangordna vad som är viktigt och prioritera. Tidsbestäm varje uppgift och lägg till en kvart på varje om du är tidsoptimist. Är du en sådan kan du också vinna på att klocka dina uppgifter och se hur lång tid de tar.

– Identifiera dina stressmoment och fråga dig själv: När går jag i taket? Ta ett moment i taget och jobba för att lösa det, säger Dorotea Pettersson. Och se till att sova ordentligt!

Läs mer:

Så lyckas Patrik arbeta 14 timmar i veckan