<![CDATA[Foto: Pressbild]]>

Superentreprenören Barneviks 6 bästa råd

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 23 augusti, 2013

På 60-talet fick han höra att han inte passade som chef. Nu anses han vara en av världens främsta företagsledare. Här är Percy Barneviks bästa ledarskapsråd för småföretagare.

Med roller som koncernchef, ordförande och styrelsemedlem i företag som ABB, Investor, Sandvik, Skanska, Astra Zencea, General Motors och DuPont i bagaget är Percy Barnevik en av svenskt näringslivs mest framgångsrika företagsledare.

Han har fått pryda omslagen för de prestigefyllda affärstidningarna Forbes och Buiness Week. och har nära 50 års ledarerfarenhet. Men det var nära att det aldrig hände.
– Jag gjorde ett test en gång på 60-talet där slutsatsen var att jag var olämplig som chef. Sedan hade jag 200.000 anställda under mig, har han berättat för DN.

År 2000 började han engagera sig i organisationen Hand in Hand som idag skapat 900 000 småföretag i fattiga länder.

I hans bok Ledarskap 200 råd, som kom ut under 2013, ger han dig 200 råd för att bli framgångrik.

Här har vi valt ut de sex bästa som gäller småföretagare:

1. Bygg team
Barnevik beskriver hur han själv, som ung controller för Sandvik, förvånades över hur dotterbolaget i Italien kunde visa vinst år efter år, med en i hans tycke svag chef. Men snart förstod Barnevik att chefen, Jan Huss, kunde konsten att bygga team.
”Ledaren behöver inte vara bäst, men teamet ska vara bäst.”

2. Gilla läget
Barnevik själv lärde sig att gilla läget i det militära, vid övernattning i 25 graders kyla kånkades på tung packning i Norrland.
”Samma sak gäller inom näringslivet. /…/ Det är lika dumt för en företagsledare att säga att han eller hon ’inte gillar medier’ som för en sjökapten att säga att han ’inte gillar havet’.”

3. Timing is everything
”Ibland kan det vara bra att vara nummer två med ny teknik, då ettan får ta de tekniska smällarna av att vara först”. Barnevik tar upp fiaskon för e-handelsbolag för tio år sedan, som till stor del berodde på att kunderna inte var redo för att handla på nätet.

4. Samarbete
Barneviks råd är att stora företag ska undvika samarbetsbolag med små. Som den starkare partnern får du ofta stå med den stora bördan om det går dåligt, menar han: ”Kunder, leverantörer och banker litar på att det stora företaget inte vill skada sin image”.

5. Tidstjuvar
Håll dem borta – tidstjuvarna alltså! ”Att hantera varje ärende bara en gång är en bra regel.” Barnevik nämner oanmälda besökare, försenade möten, läsande av alla mejl vid ankomst och telefonavbrott som typiska tidstjuvar. ”Försök skära ner detta. Kom också ihåg att allt som är bråttom är inte viktigt.”

6. Kalendern
Undvik att bli en slav under kalendern, tipsar Barnevik. Dåligt omdöme är att fylla kalendern månader eller år i förväg. ”Själv lämnar jag alltid 25 procent ledigt i min 60 timmars-kalender även de perioder när jag i verkligheten kanske jobbade 80-90 timmar i veckan. /…/ Krav på flexibilitet och tillgänglighet gör det nödvändigt att ha stort utrymme för det oplanerade.”

194 fler råd finns – och många passar för dig som småföretagare.