Lyssna på varför han låter sina anställda bestämma

Annika Rosell

Publicerades: 29 oktober, 2009

Björn Lundén skriver böcker om företagande och ekonomi. Men själv är han ointresserad av både pengar och företagande på vanligt sätt. De 50 anställda bestämmer allt – även sina egna löner.

Inspireras av hans unika företagsstrategi genom att klicka på pilen på bilden och se videoklippet.

I nummer 3 av Driva Eget är Björn Lundén huvudperson. På fem sidor kan du där läsa om hur hans spännande liv – om grönavågarens väg från getfarmare, ekonomirådgivare till bokförläggare.

För att komma över sin Hälsingegård genomförde han ett shkenäktenskap med 76-årig Elsda. Nu är han gift för fjärde gången – med en kvinna från Rwanda. Där bor han nu stora delar av året och har även där ett bokförlag.

Sättet på vilket han driver sitt företag med över 50 anställda i Hälsingland är helt unikt.

– Jag har alltid irriterat mig på den konstlade motsättningen mellan arbetsgivare och arbetstagare som råder.

– Vi har kommit så långt inom jämställdhet, barnuppfostran, kvinnans ställning och äktenskapet. Men på arbetsmarknaden har ingenting hänt. Där råder samma gamla maktförhållande. Det känns gammaldags.

På Björn Lundén Information är alla medarbetare med och bestämmer allas löner. Björn själv förespråkar likalön, men blir regelbundet nerröstad. I stället går alla en gång om året in på intranätet och föreslår vilken lön man själv och ens kolleger ska ha.

Lön får man utifrån hur många timmar man har arbetat, vilket kan variera månad för månad.

Om det är lite att göra kan man gå hem, ingen sitter av tiden. När det är mycket att göra, jobbar alla desto mer. Och lönen blir desto högre.

– För mig är det obegripligt att driva ett företag på något annat sätt. I alla fall företag av den här storleken. Eftersom man får lön utifrån hur mycket man har jobbat blir det också billigare för företaget.