<![CDATA[]]>

Se här hur sommarförsäljningen blir hos dig

Camilla Björkman

Publicerades: 15 juni, 2011

Sommarhandeln stiger med 2-3 procent under juni, juli och augusti, jämfört med förra året. Men försäljningen varierar mellan länen. Se här hur köpsugna kunderna är hos dig.

Under juni, juli och augusti handlar vi för cirka 165 miljarder kronor i Sverige. Det visar Svensk Handels sommarprognos som släpptes på tisdagen.

– Årets handel har inletts aningen svängigt, men förutsättningar finns för att sommarens försäljning bidrar till ännu ett starkt detaljhandelsår. Optimismen bland hushållen är fortfarande hög, även om konsumenterna just nu agerar försiktigt, säger Yvonne Ingman, vice vd på Svensk Handel.

Vissa branscher är extra beroende av sommarhandeln, till exempel färg-, järn- och bygghandeln. Men även dagligvaruhandeln och Systembolaget har en hög andel av försäljningen under sommarmånaderna.

Den totala försäljningen väntas bli högst i Stockholm. Men även handlarna i Värmlands län och Västra Götalands län kan se fram emot en bra sommar, vilket förklaras av den betydande gränshandeln. Gekås i Ullared gör att försäljningen i Hallands län ökar och toppar listan över handel per person.

Se här nedan hur hög försäljningen väntas bli i ditt län, enligt Svensk Handels prognos.

1. Uppgifterna baseras på HUI:s prognos över total sommarhandel i riket. Fördelningen mellan länen baseras på statistik från Handeln i Sverige (HUI) som kartlägger detaljhandelns omsättning på läns- och kommunnivå.