<![CDATA[]]>

De slåss mot skogens jättar

Camilla Björkman

Publicerades: 15 augusti, 2011

Som en liten gran bredvid de stora jätteekarna. Det är skogsföretaget Nykvist Skogs AB i jämförelse med de tunga namnen i branschen. I Driva Egets David-mot-Goliat-pris gick de till final – nu kan du nominera ditt företag du med.

– Det känns väldigt, väldigt roligt och vi är oerhört stolta att bli nominerade, säger Pär Skinnargård som äger företaget med Sven Nykvist, som drivit det i över 30 år.

Nykvists Skogs AB utgår från lilla Gräsmark i Värmland och erbjuder en helhetslösning inom skogsbruk. De tar hand om allt från virkeshandel och avverkning till att sätta nya plantor och ta fram planer om skogsbruket. Affärsidén är att optimera skogens värde för ägaren. Idag omsätter de cirka 30 miljoner kronor.

– Vi är väldigt små jämfört med våra konkurrenter. Der gör att vi kan ha en personlig kontakt med våra kunder – många har jag känt i 15 år och känner både barnen och hunden, säger Pär Skinnargård.

Han förklarar att affärerna är långsiktiga och många sträcker sig över generationer. Skogsägaren har sin skog en tid och vill sedan lämna över den till barnen som en fin tillgång. Då är det bra med ett litet, lokalt företag med mycket höga krav på kvalitet.

– Våra skogskunder är väldigt tacksamma för att vi finns som ett alternativ till drakarna. Dessutom har vi flera industrier i Värmland och Norge som är väldigt nöjda med virket de köper av oss.

Vill du nominera dig eller någon annan småföretagare i Driva Egets David-mot-Goliat-pris 2012? Klicka här!

NYKVIST SKOGS AB
Ägs av: Sven Nykvist och Pär Skinnargård
Verkar i: Främst Värmland och Norge
Anställda: 6 men tar in andra skogsentreprenörer och sysselsätter runt 20 personer.
Omsättning: 30 miljoner
Läs mer: www.nykvist-skogs.se

Nykvist Skogs AB med underentreprenörer.