<![CDATA[]]>

Växbo Lin har jättarna i sitt garn

Camilla Björkman

Publicerades: 31 augusti, 2011

När massproducerade tyger sprider sig över Sverige står linneväveriet Växbo Lin tryggt kvar. De spinner, väver och syr sina handdukar och dukar på fabriken i Hälsingland. Nu är de nominerade till Driva Egets David-mot-Goliat-pris.

Nästa företag att bli nominerade till Driva Egets David-mot-Goliat-pris – för småföretagare som på olika sätt knappar in på de stora företagen – är Växbo Lin i natursköna Hälsingland.

Bakom företaget, vars fabrik är världens längsta produktionskedja av lin, står paret Hanna och Jacob Bruce. De köpte väveriet för sex år sedan.

– Vår grundidé är att bevara kulturarvet och det traditionella hantverket här i byn, men vi har gjort stilen mer modern så att den ska locka kunder på 2000-talet, säger Hanna Bruce.

I sortimentet finns allt från dukar, bordstabletter, handdukar och disktrasor. Allt tillverkas i 100 procent linne – en nisch de är ganska ensamma om i Sverige där många blandar upp med till exempel bomull.

– Ibland kan man känna att man sliter i motvind. Som när någon kommer in och säger ”Ikea säljer en handduk för 5 kronor!”. Vi måste vara väldigt tydliga med varför det kostar mer hos oss: vi har vår produktion i Sverige och vi har personal härifrån byn, säger Hanna Bruce.

– Men hittills har det ändå gått väldigt bra. Det känns som att folk märker skillnaden, tillägger hon.

Med 12 anställda är de en liten uppstickare jämfört med de stora inredningsföretagen och tygproducenterna, framförallt nu när många svenska företag har lagt sin produktion i Kina.

– Som liten har man inte råd att lägga ut mycket pengar på marknadsföring, så vi jobbar mycket med PR och att ha goda relationer med tidningarna.

Till exempel har Växbo Lin öppnat ett showroom i Stockholm och har en pressida där journalister och stylister kan ladda ner högupplösta bilder. Det gör att produkterna dyker upp i inredningstidningar och märket sprids.

Nu väntar finalen av David-mot-Goliat-priset på Eget företag-mässan i Älvsjö i oktober och Hanna Bruce är glad att vara nominerad:

– Det känns jättekul!

Läs mer om de andra nominerade företagen här.

Här kan du läsa mer om Växbo Lin.

Ett urval av Växbo Lins handdukar i 100 procent linne.