<![CDATA[]]>

Författarna utmanar förlagen

Camilla Björkman

Publicerades: 20 september, 2011

De stora bokförlagen får passa sig. Nu får de hårt motstånd från små unga förlag, ledda av författarna själva. Hoi Förlag i Helsingborg, som i fjol startades av författarna Sölve Dahlgren, Lars Rambe och Ann Ljungberg, är en av dessa uppstickare som nu är nominerade till Driva Egets David-mot-Goliat-pris.

De tre författarna Sölve Dahlgren (på bilden), Lars Rambe och Ann Ljungberg, som även är författarcoach, upptäckte en lucka på marknaden när de gav ut boken Lyckas med bokutgivning. Det ledde till att de startade Hoi Förlag. Här ger de varje författare kontrollen och den ekonomiska vinsten samtidigt som förlaget står för en professionell utgivning.

– Vi ville ge alla chansen att ge ut sina böcker, samtidigt som de inte skulle behöva starta ett förlag. Men vi ville inte konkurrera med pris utan vara ett professionellt förlag som kan konkurrera med de stora förlagen. Vi kräver alltid en godkänd lektörsläsning och det är lika mycket för författarens egen skull som för förlaget, berättar Sölve Dahlgren.

Affärsidén är att författaren själv investerar i sin bok, men att han eller hon då får 80 procent av vinsten. Traditionellt sett är det annars bokförlagen som investerar men som då också tar den största delen av kakan och lämnar lite över till författaren.

Vad skiljer er från de stora förlagen utöver er affärsidé?
– Vi är mer snabbfotade. Förlagen har ofta 6-18 månaders framförhållning, det snabbaste vi har gett ut en bok på är två månader.

Hur känns det att bli nominerad till Driva Egets David-mot-Goliat-pris?
– Det är jättekul! Jag läser Driva Eget eftersom jag har drivit företag i åtta år och det känns väldigt roligt att få vara med här.

Läs mer om Hoi Förlag här.

Läs om de andra nominerade i David-mot-Goliat-priset här.