Tulin och Anders driver företaget ihop på två olika kontinenter.

”Det är lönsamt att ta ansvar”

Redaktionen

Publicerades: 10 oktober, 2018

Firma Sandlund/Hossain har höga ambitioner. De ska inte bara bygga världens mest hållbara garveri, utan samtidigt hjälpa människor ur fattigdom. Men det behöver inte deras kunder veta …

De bor 678 mil ifrån varandra – fågelvägen. Den ene i Böle, utanför Piteå, den andra i Dhaka i Bangladesh. Ändå lyckas Anders Sandlund och Tulin Hossain ha ett nära samarbete. Anders reser till Bangladesh, där produktionen sker idag, cirka fem gånger per år. Förra året firade familjerna semester

Nästa generation i företaget.

ihop i Sverige.

Fast vänskapen familjerna emellan började redan på 70-talet, innan Anders ens var född.

– Mina föräldrar for till Bangladesh som volontärer för den svenska organisationen Svalorna och kom till i byn Bagatipara. Där blev de vänner med familjen Hossain, berättar han.

Familjerna hade ett gemensamt engagemang för landsbygden. Det blev många kvällar, mycket prat. Båda familjerna hade dessutom en tradition av att jobba med läder.

I Böle har familjen Sandlunds garveri fortlevt i mer än hundra år.

Efter två år flyttade makarna Sandlund hem igen. Men de höll kontakten med familjen Hossain. Tjugo år senare träffades de igen och barnen Anders och Tulin lärde känna varandra.

Fjärde generationen lädermakare

Anders klev in som fjärde generationens lädermakare vid garveriet i Böle. Engagemanget för miljöfrågor ligger nära honom och med tiden bestämde han och Tulin sig för att starta ett eget företag tillsammans i Bangladesh.

– Böle är fantastiskt. Vi förvaltar ett kulturarv och för mig är det en hel filosofi över hur man för sig i naturen och hur man producerar. Men jag vill att det ska komma fler till nytta, skapa impact. Sett ur konsumentperspektivet tillverkas det rätt mycket av dålig kvalitet, till alldeles för höga priser och utan att kunden vet var det är gjort, suckar Anders.

Som entreprenör startar det ofta med att man för förbannad på något. Och Anders frustration har på intet sätt avtagit, utan funkar som blåslampa när de nu driver det gemensamma företaget ihop.

– Vi började med att producera för andra varumärken med idén om att hjälpa dem producera mer hållbart. Och alla var nöjda – tills de såg prislappen. Läxan vi lärde av det var att ingen kommer att köpa av medkänsla. Till slut fick vi nog och bestämde oss för att göra det själva i stället, väskor som vi själva ville ha.

Tidlös estetik

Sandlund/Hossain var fött och med det en enkel, tidlös estetik kopplad till en väl uttänkt produktionskedja.

– För att lyckas måste du göra något som folk vill ha – snygga och välgjorda väskor – och du ska kunna sälja dem till ett rättvist pris, säger Anders.

För att kunna ha en prislapp som inte avskräcker för mycket insåg Anders och Tulin att de måste skippa alla mellanled.

Förutom att de får hela intäkten själva, kan de även skapa relationer med sina kunder direkt i webbutiken – och förmedla transparens.

– Vår bakomliggande affärsidé är att visa andra företag att det är lönsamt att ta ansvar. För att nå dit finns det inga genvägar, hållbarhet måste vara en central del av din
affärsmodell. 

Han menar att utmaningen som många varumärken står inför är just att affärsmodellen inte svarar upp mot framtida konsumenters krav eller önskemål.

– Idag tycker jag att man skjuter över för mycket ansvar på konsumenten att hålla reda på märkningar och certifieringar. Jag tror vi är på väg tillbaka till grunden för varumärken som särskiljare, något man litar på, oavsett märkningar. De som inte inser och agerar på det kommer inte finnas kvar i framtiden. 

Så hur gör de då, när de tar ansvar?

– Nu är det bra, men det kan bli bättre. Genom att integrera hela vår tillverkningskedja kan vi få ut det vi vill ha samtidigt som vi tar ansvar och sänker kostnader för produkten. Vi gör om en traditionell tillverkningskedja till en egen värdekedja.

Hela vägen betyder i dagsläget det här: De ska skapa en fond som ska donera kalvar till olika familjer på landsbygden.

Bidrar till utvecklingen

Familjerna kommer att jobba nära den ideella organisationen Svalorna (ja, samma som Anders föräldrar åkte med på 70-talet!) och genom dem få utbildning. När tiden är kommen tar Sandlund/Hossain hand om skinnet medan familjen behåller vinsten av köttet.

Att det blir en passiv inkomst för familjerna gör allt ännu så mycket bättre, tycker Anders och konstaterar att kon blir som ett slags mikrolån. Ett sätt att med små medel stödja enskilda familjer så att de bättre kan hjälpa sig själva.

– Det här sker över hela världen redan, det är ett välfungerande system och ett av de bästa sätten att bekämpa fattigdom. På det här viset kan man skapa både ekonomi och självkänsla för en familj. Vi får dessutom ett välskött, spårbart råmaterial.

För beredningen av hudarna ska man skapa en process där man helt utesluter salt (annars går det åt cirka 15 kilo/hud). Utsläppen ska bli noll och allt vatten ska recirkuleras.

– Vi har gjort omfattande research och har utvecklat en process som kommer att ligga i linje med de bästa garverierna i världen.

Dessutom vill man på sikt även utveckla verksamheten med ett guesthouse och restaurang med tillhörande faciliteter, för att kunna visa upp en annan sida av Bangladesh och en äkta upplevelse.

– Det låter kanske som en galen idé. Men är det någon som ska göra det här är det vi. Vi bygger ett nytt familjeföretag – över gränserna.

AV YASEMIN BAYRAMOGLU

Varumärkesexperten Pia Andersson.

Så säger varumärkesexperten!

Vi har låtit varumärkesexperten Pia Anderson analysera några goda exempel på hållbarhetsarbete via modellen 5Vtill5P, för att visa hur företag har gjort och för att ge ett gott exempel på hur ditt företag kan göra. Så här säger hon om Sandlund/Hossains 5Vtill5P:

Visionen: De har utrotat extrem fattigdom (det är lönsamt att ta ansvar).

Vem vänder de sig till: Kvinna 30–50 år, mindre ängslig, mer intresserad av historien bakom istället för ihåliga varumärken. Receptiv känslomässigt, vill visa att de kan vara med och påverka genom empowerment.

Vad erbjuder de: Exklusiva och hållbara väskor.

Varför ska kunderna välja dem:

Av fåfänga, ”good looks and look smart”.

Kvalitet och design, ett 100-årigt hantverk som håller länge. Deras grundsyn på kvalitet: ”allt tillverkat efter 1870 är skit!

Made in Sweden varför då? S/H ser till att de som producerar väskorna i Bangladesh har goda arbetsvillkor, på det viset kan de förändra mer och se till att deras produktion bidrar till deras vision ”Vi har utrotat extrem fattigdom” mer än om de tog hem produktionen till Sverige.

Värderingar: Ta inte genvägar, ta ansvar för kund, medarbetare och leverantör och var transparent.

Promotion: Berättelser som gör kunderna stolta över sina köp.

Plats: De skippade alla mellanled, som annars skulle ha sin del av kakan. Förutom att Sandlund/Hossein får hela intäkten själva, kan de även skapa relationer med sina kunder direkt i webbutiken – och förmedla transparens. De är på väg att utveckla en andrahandsmarknad för produkterna och reparation samt ett guesthouse och restaurang med tillhörande rooftop-bar, för att kunna visa upp en annan sida av Bangladesh och en äkta upplevelse.

Produkt: En hel filosofi över hur man för sig i naturen och hur man producerar. De donerar kalvar till fattiga familjer på landsbygden i Bangladesh, som en form av mikrolån. När det är dags för kon att bli väska får familjen intäkten av innandömet. För beredningen av hudarna ska man skapa en process där man helt utesluter salt. På det viset får man ett spårbart råmaterial. Utsläppen ska bli noll och allt vatten som används ska cirkuleras.

Pris: Kapade mellanled för att få ned priset till en rimlig nivå.

Personer: Direktkontakt med kunden via deras butik på nätet, inga mellanhänder, vilket ger kunderna en personlig relation till företaget.

Lär dig om hur du kan utveckla ditt företag

Om du är nyfiken på hur kan utveckla ditt företag genom att integrera de globala målen in i er verksamhet och genom hela er affärsmodell kan du beställa en smart digital kurs på 99 minuter. Här är er länk till den: Digitala kursen