<![CDATA[]]>

Hon kämpar både mot skadedjur och jättar

Camilla Björkman

Publicerades: 18 maj, 2011

När Anticimex inte kunde råda bukt på skadedjuren tog Feven Ghirmai saken i egna händer. Nu är hon en David som bekämpar både skadedjur och en Goliat som Anticimex.

Nästa företag att nomineras i Driva Egets David-mot-Goliat-pris är rödceder.se. På bara tre år har webbshoppen, som säljer skadedjursbekämpning mot bland annat pälsängrar, silverfiskar, mal och kvalster, vuxit till en stark konkurrent till andra företag som bekämpar skadedjur.

– Det har varit ett hårt slit men det är värt allt, säger grundaren Feven Ghirmai.

Liksom med många idéer föddes den genom att Feven inte hittade en lösning på ett problem. Hon hade pälsängrar hemma och ringde till mångmiljonbolaget Anticimex för att få hjälp.

– De förklarade att det inte fanns något man kan göra för att bli av med pälsängrarna permanent. De kunde komma hem och bespruta mitt hem men det skulle bara hjälpa tillfällig, berättar hon.

Men Feven gav inte upp. Istället för att plugga till en kemitenta satte hon sig på biblioteket och plöjde bok efter bok om problemet. Till slut hittade hon vad hon sökte:

– Jag läste att stora modehus som Donna Karan och Gucci använde sig av något som kallades röd ceder för att hålla skadedjuren borta.

På nätet hittade Feven rödcederolja från USA. Lukten ogillas av de små djuren, som kryper iväg från hemmet att slippa den. För oss människor luktar den däremot bara gott.

Men beställningen hon gjorde visade sig vara alldeles för stor för en person – och idén att öppna en butik på nätet föddes. Idag tillverkar Feven oljan med hjälp av entusiastiska konsulter runtom i världen och försäljningen går som smort.

Enligt Feven handlar det om tre grundbultar, som gör att företaget står sig starkt mot stora jättar som Anticimex:

  • Bättre produkter. Rödcederolja är ekologiskt, giftfritt – och till och med djurvänligt. Djuren dör inte utan kryper bara iväg för att slippa lukten.
  • Produkterna verkar även förebyggande.
  • Personlig service. Kunderna kan ringa och mejla och ska få svar så snabbt som möjligt. Leveranser sker nästa dag. Servicen har lett till att nöjda kunder bloggar om företaget och rekommenderar det till andra.
  • Ärlighet. Företaget lovar inte resultat om de inte vet att de kan leverera.

Nu fortsätter kampen mot jättar som Anticimex – och mot djuren som förstör både mat och kläder.
 

Motiveringen till nominering som en av kandidaterna till Driva Egets Davidpris;

Företaget rödceder.se startade strax efter att den värsta ekonomiska krisen brutit ut. Nu, tre år senare, kämpar företaget mot stora jättar som Anticimex med egna ekologiska produkter. Med hjälp av bra produkter som de fortsätter att utveckla och sälja har såväl kunder som återförsäljare börjat förstå varför denna David är bättre än Goliat.

Nu har vi stängt för nomineringar till David-mot-Goliat-priset – men missa inte prisutdelningen på Eget Företag-mässan i Älvsjö oktober 2011. Läs mer om de nominerade här.