<![CDATA[]]>

Jannica knycker kunder från bemanningsjättarna

Ebba Arnborg

Publicerades: 4 juni, 2015

Jannica tog sin erfarenhet inom resebranschen och startade Resebemanning. Med sin unika nisch har hon knyckt kunder från jättarna och gått från noll till tre miljoner – på två år. Nästa år förväntas hon omsätta 8 miljoner. Nu har de stora bolagen upptäckt henne.
– Jag är inte orolig, säger hon.

jannica2Jannica Grönqvist driver företaget Resebemanning i Stockholm och är nästa nominerade i vår David mot Goliat-tävling.

Det var under sina 20 år i resebranschen Jannica insåg att det saknades kunskap hos de stora bemanningsföretagen att hitta rätt personal inom reseförsäljning. Inställningen hos hennes chefer var att extrapersonal inte gick att hämta in. ”Bemanningsföretagen vet ändå inte vad vi gör.” lät det.
– Jag retade upp mig på att det inte skulle gå och tänkte att jag kan ju dagarna och vet vilken kompetens som krävs.

Med bara 60 000 i startkapital och ingen erfarenhet inom bemanningsbranschen tog Jannica steget och startade en egen rese-bemanningsbyrå.
– Jag tänkte att provar jag inte nu så kommer jag att ångra mig. Vad är det värsta som kan hända?

Ett gott kontaktnät i branschen och aktivt arbete i sociala medier gjorde att kunderna rullade in. Nu har Jannica 25 uthyrda ur bemanningspoolen.
– Att jag bloggar har gjort att vi kommer nästan högst upp på Google, och jag har inte betalt en enda annons.

Men hur kan man som liten slå sig in i en bransch bland giganter som Manpower, Poolia och Academic Work?
– Jag har nischat mig mot resebranschen, det är ingen annan som har gjort det. Personalen i vår bemanningspool har jobbat inom reserelaterade områden och kan de bokningssystem som används. Det kan annars ta väldigt lång tid att lära sig. Jag tror det är nyckeln. Våra kunder som har hyrt in personal från de största bemanningsföretagen kommer ofta och säger ”det är så bra när vi hyr via er för då får vi rätt kompetens”.

Jannica vill se sig som en arbetsförmedling inom resebranschen och coachar gärna personer som har blivit arbetslösa tillbaka till jobb. Därför är hon mån om att hyra ut i längre perioder och hellre låta rekryteringarna ta tid men bli rätt.
– Varannan person blir fast anställd på företaget som de har hyrts ut till av oss. Kan vi hjälpa någon att komma igång igen är vi superglada.

Det, menar hon, gör att hon också skiljer sig mot de större bemanningsföretagen.
– Vi vill se en långsiktighet, det ska vara kvalitet på de som kommer ut. De större bolagen jobbar mycket mer för snabba puckar.

Och resultatet har inte låtit vänta på sig. På bara två och ett halvt år har omsättningen gått från noll till drygt tre miljoner. Prognosen för 2015 är åtta miljoner.
– Det kommer fler och fler förfrågningar varje månad. Det senaste halvåret har det exploderat. Vi har hittills i år sålt lika mycket som hela förra året.

Nu har de större jättarna börjat upptäcka henne.
– Jag har hört från vissa av våra kunder att de stora bemanningsbolagen är inne och nosar, de är nyfikna och vill veta vilka vi är. De har frågat runt och även ryckt i personal som vi har haft uthyrda.

Men det oroar inte Jannica.
– Absolut inte. Jag tycker att det är lite kul att de uppmärksammar att vi som är ett jättelitet företag har fått in personal på deras marker. Det är skönt att vara ensam i sin nisch.

Nu vill Jannica fortsätta växa, anställa fler och fortsätta expandera ut i landet.

 

David mot Goliat

Jannica Grönqvist är vår nästa nominerade i vår David mot Goliat-tävling, där vi vill lyfta fram och premiera små företag som lyckas ta marknadsandelar från jättarna eller med nya smarta infallsvinklar slå storföretagen.

Bland de nominerade väljer vi ut kandidater som lyfts fram på vår webbplats och i magasinet. Vinnaren som koras på mässan Eget företag i oktober får en specialdesignad träskulptur av konstnären Signar N Bengtsson och pris från vår sponsor.

Är du vår nästa David mot Goliat? Nominera dig själv eller någon annan här.

Fakta: Resebemanning
Plats:
Stockholm.
Anställda: 2 fast anställda inklusive Jannica.
Omsättning: drygt 3 miljoner 2014.
Goliat att kämpa mot: Manpower, Poolia, Academic Work mfl.

Nominering:
Resebemanning har lyckats med en egen nisch som enda bemanningsföretag inom resebranschen och har på bara två år växt till ett företag med ett 20-tal anställda konsulter, 2 fast anställda och en fortsatt stark tillväxt. Under 2014 omsatte Resebemanning dryga 3 miljoner och väntas dubbla det under 2015. Alltid utan att tappa fokus på kvalité och personlighet.

Tidigare nominerade 2015: 

De utmanar med svenskabok – på arabiska

Hon gick från nedläggningshot till miljonintäkter

Läs mer om förra årets nominerade och vinnare här!