<![CDATA[]]>

Mias smarta overall fick drakarna på fall

Ebba Arnborg

Publicerades: 31 mars, 2015

När Mia Gustavsson var höggravid  tröttnade hon på att gå runt i en skitig overall och tog fram en egen modell som går att spola av. Här berättar hon hur hon fick drakarna i tv-programmet Draknästet att investera.

Mia Gustavsson, 24, är lantbrukare och utgick ifrån sin egen vardag när hon uppfann sin unika produkt – en tvättbar overall. Men hon saknade kapital.

För att få hjälp och kapital bestämde hon sig därför för att söka lyckan i Draknästet på TV8.

– Det var otroligt spännande och nervöst, men jag var ju tvungen att försöka hålla mig lugn eftersom jag var höggravid. Jag ville ju inte att det skulle hända något allt för spännande framför kameran, säger Mia.

Som förberedelse hade Mia plöjt många timmar framför tv:n.

– Jag hade sett massor av de utländska Dragon’s Den och visste att det var många som övervärderat sina företag så jag var noga med att vara realistisk med vad företaget faktiskt var värt just då, säger hon.

Något som imponerade på drakarna. Hon frågade tv-investerarna efter 90 000 kronor för ett ägande på 50 procent.

Men hon fick mer än hon önskade – två av drakarna, Anne Berner och Lars Wingefors, gav henne totalt 100 000 kronor för 49 procent av företaget.

Sedan dess har resan gått snabbt framåt. Först låg fokus på utveckling och testning. Nu ligger fokus på att hitta bra återförsäljare.

– Försäljningen har gått över förväntan med tanke på att vi är så nystartade och saknar marknadsföringsbudget, säger Mia.

Det finns även planer på att utveckla fler produkter, bland annat en tunnare overall för den varma delen av året. Båda drakarna är aktiva med stöd.

– Både Anne Berner och Lars Wingefors är helt med på tåget vilket jag är väldigt glad och tacksam över. Jag hade aldrig kommit så här pass lång med företaget utan min medverkan i Draknästet, säger Mia.

Sedan programmet spelades in har sonen Olle fötts. Att kombinera ett nystartat företagande med att vara nybliven mamma har varit tufft, berättar Mia.

– Olle har fått hänga med på mycket. Och som många företagare undrar man ibland vad man håller på med. Men jag gör det här för hans skull, jag vill visa att vill man så går det och man får inget gratis. Jag är själv väldigt stolt över mina föräldrar som båda är och var företagare, säger Mia.

Läs också om Staffan som charmade drakarna tidigare i vår.

Vill du också söka riskkapital? Här är Drakens råd för att övertyga riskkapitalister

Läs också: 4 steg – bli rik på din uppfinning

Har du också problem att sälja? Få igång säljet i vår säljskola här!

Se också: Finansiera ditt företag – här finns pengarna

Läs också: Här är alla bidrag som kan rädda ditt företag