Sju råd som räddar din stressiga vardag

18 maj, 2017


				<![CDATA[Ta kontroll över hjärnan. Foto: Getty Images]]>

Här är sju tips för att ta kontroll över hjärnan och bli mer effektiv i vardagen.

1. Gör upp med e-posttjuven
Bestäm specifika tidpunkter när du ska kolla mejlen och sociala medier så att du inte hamnar där hela tiden. Begränsa informationsflödet när du ska fokusera.

2. Ta mikropauser
Att ta en prestationspaus där du blundar och tar djupa andetag under en minut hjälper dig att återfå fokus och undvika distraktion. Gör det några gånger om dagen.

3. Belöna dig själv
Sätt delmål i tunga projekt – och fira dem, så styr du dig själv till att ta tag i jobbiga uppgifter.

4. Sluta skjuta upp
Börja varje dag med att göra det viktigaste först. Undvik surdegar – boka in tid i kalendern för att ta itu med dem. Gör en sak i taget, och gör klart uppgiften du påbörjat. Att påbörja men inte avsluta slukar tid och energi i prefrontal cortex.

5. Ta dig tid att planera
Boka in planeringsmöten med dig själv. Sätt mål för varje enskild dag, och ta hjälp av dem för att prioritera. Gör sedan en grov att göra-lista. Då behöver du inte använda energin i prefrontal cortex till att hålla koll på vad som ska göras.

6. Utnyttja marginaler och ställtid
Ta till exempel tid mellan dina möten till att utföra snabba uppgifter direkt när de är färska i minnet.

7. Undvik övertid
Att jobba långa dagar för att få mer gjort leder bara till en ond cirkel av ineffektivitet. Hinner du inte allt så delegera, ge förtroende och låt en medarbetare i organisationen växa med nya ansvarsområden.
7 ovanor som dödar din effektivitet
Så enkelt bryter du dina dåliga vanor