<![CDATA[Med andra kan du växa och samverka. Foto: Getty Images]]>

Skala upp utan risk genom samverkan

Samuel Karlsson

Publicerades: 6 februari, 2018

Vill du växa men slippa personalansvar? Samverka med andra och få större uppdrag och högre omsättning. Så här lyckas du också!

Har du ibland för mycket att göra? Potentiella projekt du inte hinner med? Möjlighet till större uppdrag om du bara hade någon ytterligare kompetens och en himla massa fler timmar på dygnet? Men samtidigt inte råd, tid eller lust att anställa? Du är inte ensam.

När Driva Eget frågade vad våra läsare önskade sig för politiska förändringar för småföretagare handlade nio av tio svar om att göra det billigare och lättare att ha personal. Den svenska modellen är världskänd för att värna om arbetstagarna.

LÄS OCKSÅ: Skapa din egen kedja med franchise

Men det finns två sidor av myntet. Ett litet företags vilja att växa kan lätt kvävas bland LAS-regler, uppsägningstider och risk att behöva betala sjuklön.

För samtidigt som Sverige är riktigt bra på start ups (små innovationsdrivna företag) är vi inte alls lika bra på scale ups. Vi har färre tillväxtbolag i förhållande till befolkningsmängd än länder som Nederländerna, Irland och Schweiz. Det visar den årliga rapporten från det globala forskningsprojektet GEM.

– Sverige har få företag som växer sig stora, tyvärr bekräftas låga tillväxtambitioner även i år. Andelen entreprenörer som planerar att anställa fler än 20 personer inom fem år, så kallade gaseller, uppgår till åtta procent jämfört med tio procent 2015, säger Pontus Braunerhjelm, professor vid KTH och teamledare på svenska GEM.

Men det finns andra sätt att växa än att anställa, som att samverka. Kanske arbeta under ett gemensamt varumärke men med varsitt bolag eller anlita varandra som underkonsulter i olika projekt. Det här blir allt vanligare idag.

LÄS OCKSÅ: Franchise satte fart på hans lastbilar

Fler och fler på arbetsmarknaden värderar frihet högre än trygghet och vill kunna välja bland olika uppdrag och jobba i olika konstellationer. Trenden kallas Gig-ekonomi, där fasta anställningar ersätts av tillfälliga ”gig”.

– Gigare är rörliga, de vill ta olika typer av uppdrag och fokuserar på innehållet, vad jobbet består av, och inte arbetsformen, säger Marianne Olsson, konsultexpert som bland annat skrivit Konsultboken.

Här finns möjligheter för dig som vill växa men slippa riskera krångel och osäkerhet med att ha anställda. Att kunna välja bland många andra småföretag när du bemannar ett projekt ger dig samma bredd som ett storföretag. Du kan få både större uppdrag och kunder än på egen hand – och tävla med jättarna om större kontrakt och upphandlingar.

– Att anlita konsulter är ett smart sätt för dig som småföretagare att växa och samtidigt minska risk och utsatthet. Det är värt att betala lite mer för en konsult med exakt rätt profil för det aktuella behovet än att binda upp sig genom att anställa när kompetensbehovet kan förändras under resans gång, säger Marianne.

Ett annat sätt att växa utan att anställa är att starta franchise. Även här är det faktiskt så att du samverkar med andra entreprenörer.

– Det är ett sätt att växa utan stora ekonomiska risker. För franchisetagare är inte anställda utan entreprenörer som driver sin enhet i eget bolag, säger Kristina Låftman, vd på Franchise Group som arbetat med franchise i 20 år.

En fördel som ibland lyfts med att samverka i stället för att anställa är att det ofta finns en större motivation hos de som själva driver egna företag att lyckas med uppdraget och få in pengarna än det kan göra hos personal. Detsamma gäller vid franchise, enligt Kristina. Eftersom franchisetagarna är egna företagare kommer de att brinna för ditt varumärke och jobba hårt, menar hon.

– Franchise får generellt sett mycket bättre lönsamhet än filialkedjor som har anställda. Jag jobbade med en damklädeskedja där de hade egna butiker som de gjorde om till franchise och sålde ut. På bara någon månad ökade lönsamheten ganska dramatiskt, även där det var samma person som drev butiken vidare, säger Kristina Låftman. ι