<![CDATA[]]>

Fem saker du bör tänka på kring franchising!

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 25 november, 2015

Att driva företag som franchisetagare lockar många med ett redan inarbetat och etablerat varumärke. Men se upp med det finstilta i avtalet, menar Love von Gertten, ombudsman hos Sveriges Franchisetagare.

Hur många franchiseföretagare vi har i Sverige i dag finns det inga tydliga siffor på. Klart är att formen lockar många som ser chansen till en egen verksamhet med lägre risker. Många franchiseföretagare driver verksamheten som ett aktiebolag och betalar sedan en avgift till givare samt förbinder sig att följa vissa avtalade regler.

Love von Gertten

Love von Gertten

Love von Gertten är ombudsman hos Svenska Franchisetagare och tycker att fler borde läsa på innan man säger ja.
– Det är helt rätt att driva det som aktiebolag eftersom du har ett visst skydd från personligt ansvar om det går i konkurs. Men se då till att du inte tagit på dig ett personligt ansvar i avtalet med givaren. Vår erfarenhet är att många synar avtalet lite för sent och att man då redan har bestämt sig för själva idén, menar von Gertten.

Här är Loves fem viktigaste saker att tänka på om du ska bli franchisetagare:

1. Titta på affärsmodellen
– Många stirrar sig blinda på avgiften som man betalar till företaget men ser inte till helheten. Fungerar det här konceptet? Hur ser kundströmningen ut i området? Kommer affären som helhet att kunna bära sig?

2. Syna avtalet noga
– Franchiseavtalen kan skilja extremt mycket sinsemellan och kommer hela tiden att var ramen för hur ditt samarbete fungerar. I avtalet ska det till exempel specificeras vad som kan komma att ändras över tid, vilka begränsningar som finns och om det finns några personliga förpliktelser i form av borgen.

3. Ta hjälp av andra
– Prata med andra franchisetagare. Det finns alltid information som du kan få från dem och som du aldrig kan läsa dig till. Bedriver de lönsamma verksamheter och i så fall varför? Hur funkar samarbetet med givaren?

4. Sluta drömma
– Stirra dig inte blind på en dröm eller en viss bransch som du alltid velat jobba i. En del har alltid velat ha en liten affär som säljer inredning och sen ser de bara till konceptet. Titta brett istället – vad är en bra affärsidé och vem är en bra affärspartner att ingå franchiseavtal med?

5. Skaffa dig en partner som hjälper dig
– Oavsett hur bra koncept du har och bra givare du hittar kommer det alltid att dyka upp frågor och diskussioner där ni inte är överens. Du kanske till slut vill sälja din verksamhet och behöver hjälp med att upprätta handlingar och liknande. Då är det viktigt att ha en partner som är på din sida, som till exempel Svenska Franchisetagare.

Läs också:
Franchise – alternativet för dig som vill komma igång snabbt