<![CDATA[Hennes jobb är den stora drömmen för många och även för henne själv. Inredaren och stylisten Sofia Jensen driver företaget Rumsligt och skapar inspiration på jobbet. ”Huvudet slutar aldrig snurra och idéerna kan komma från de mest oväntade håll”, säger hon. Foto: Pernilla Sjöholm]]>

Sofia skapar DIY och inspiration för tidningar

Pernilla Sjöholm

Publicerades: 6 juli, 2016

Inrednings- och pysseltips tycks alltid vara högaktuella och tidningshyllorna är sprängfyllda av inspirationsmagasin. Möt inredaren och stylisten Sofia Jensen som skapar innehållet.

Foto: Pernilla Sjöholm

Foto: Pernilla Sjöholm

Sofia Jensen, inredare och stylist i det egna företaget Rumsligt, arbetar i första hand för inredningsmagasin men inreder också kontor och butiksmiljöer samt hjälper privatpersoner att fixa sina hem. På jobbet skapar hon allt från inspirerande pyssel till att snickra möbler och bygga miljöer.

– Jag har ett driv som gör att jag ständigt är ute efter att förbättra visuellt och samtidigt förenkla vardagen. Jag är också en riktig NCS-nörd och går lätt igång på kulörer och olika material, berättar hon.

Den fasta anställningen med de önskade kriterierna hittade hon inte och Sofia valde istället att se möjligheterna med att starta eget.

– Friheten att bestämma över min egen tid och var jag vill spendera den är ovärderlig. Det enda jag inte kan styra över är toppar och dalar. Vissa perioder är det otroligt mycket och andra lite. Men att få jobba och tjäna pengar på mitt stora intresse är ett privilegium.

Läs mer: Elin Himmerland har nischat sig till framgång

Få anar hur många moment som egentligen ligger bakom en bild i inredningstidningen eller på inspirationssidor som Pinterest.

– Varje nytt jobb är en ny utmaning och en process i flera steg. Jag utgår alltid från tidningen och dess läsare och söker information om vad de eftersträvar. Ibland blir det en dialog där man kan bolla idéerna men oftast utgår jag från ett tema och får väldigt fria händer i detaljerna – vilket är ett uppskattat ansvar.

Med magasin som kunder jobbar man också allt som oftast i fel säsong.

– Man får vara påhittig och före sin tid. Känna av trender och bygga rum och stämningar som inte finns här och nu. Det är mer vanligt än ovanligt att styla sommar inne medan snön yr utanför.

Med ett kreativt yrke är det svårt att vara ledig.

–Jag dissekerar automatiskt och ständigt saker med ögonen. Vänder dem upp och ner, bak och fram och ut och in. Många gånger handlar det om att släppa alla ramar och sätta sig i ett rum och bara ta in möjligheterna. Idéerna ramlar över mig, oftast från oväntade ställen. När jag letar rekvisita på loppisar hittar jag ofta saker som jag plockar jag isär och skapar nya användningsområden för.

Läs mer: Pernilla slåss mot inredningsjättar

Där många nöjer sig med att klippa och klistra och kanske virka vill Sofia också dra el, snickra, måla och tapetsera. Sin praktiska sida är inte bara medfödd. Innan Sofia startade eget skaffade hon sig bred teknisk kunskap genom olika butiksjobb samt fångade upp säljtänket som VM, visual merchandiser.

– Jag gillar utmaningen i att få ihop alla delar, både till utseendet men också det praktiska i att människor faktiskt ska vistas där. Det ska vara på riktigt.