Tänk som elitidrottare och nå högre. Foto: Viktoria Davidsson

Tänk som en vinnare och överträffa dina drömmar

Redaktionen

Publicerades: 14 februari, 2018

Entreprenörer skulle kunna nå drömmar de aldrig trodde var möjliga genom att tänka som en elitidrottare. Det menar elittränaren och företagscoachen – här är hennes bästa råd.

När Maria Sundqvist efter ett långt uppehåll återvände till friidrotten hon tränat som ung och där hon utbildat sig till elittränare, hade hon hunnit bli företagare – och fick en uppenbarelse.

Maria Sundqvist

Maria Sundqvist

– Det bara landade på något vis, som en blixt från klar himmel. Jag var helt plötsligt inne i friidrottstänket igen. Jag började drömma stort, tänkte att jag kunde klara vad som helst, att allt är möjligt. Jag började använda tänket i företagandet: hur skulle jag lägga upp det om det vore en tävling jag vill vinna, säger Maria som idag är föreläsare och coach.

Läs också: Så blir du en vinnare 2018

Vill du få bästa möjliga resultat, tjäna mer pengar, synas mer, få fler kunder eller lyckas nå en dröm, så har du nytta av elitidrottarens tänk, struktur och mentala verktyg, menar Maria.

– En elitidrottare som satsar på OS-guld eller en småföretagare som ska nå ett resultatmål, stå på scenen eller vad som helst, det är ingen skillnad. Jag menar, vilka är bäst på att faktiskt lyckas med sina mål? Jo, elitidrottare! Det handlar om att tro ännu mer om sig själv, att träna upp hjärnan till att lyckas med det man knappt vågar drömma om, ta reda på vad som krävs och göra rätt saker.

Satsa det du är bäst på

För, hur kommer det sig att det finns människor som klarar av saker som ingen annan trodde var möjligt, springa snabbare, hoppa längre…

– Som alla människor så har elitidrottaren både bra egenskaper och talanger – och sånt de är sämre på. Men elitidrottaren väljer det den är bäst på, tar reda på vad den behöver träna på, bestämmer sig för om den är beredd att göra jobbet och först då sätter man målet.

För att lyckas gäller det att bygga upp en vision och sedan göra verklighet av den.

– Börja med att drömma stort och ännu större. Ta sedan reda på vad som krävs för att nå drömmen. Om du vill ha resultat du inte redan har, då måste du göra saker du inte redan gjort. Det är klart att det ger framgång om du bestämmer dig för att lyckas med något speciellt, exempelvis ett säljmål, funderar på hur du ska lyckas, vad du behöver göra, vad du behöver träna, hur du behöver sköta om dig och sätter upp delmål för att ständigt vara comittad.

Träna din hjärna

Dessutom måste du träna din hjärna, för den sätter stopp för dig eftersom den vill skydda dig från att misslyckas, enligt Maria. Vi är nämligen skapta för att fly när något blir läskigt och nytt. Samtidigt tror hjärnan på vad du tänker och säger – det kan du utnyttja.

– Vet du vad som är läskigt? Jo att så många människor går runt och tänker negativa tankar om sig själv eller sitt företag, om vad man kan och inte. Alla har hört talas om mental träning och hur man kan förbättra sina resultat, men har du tänkt på att det givetvis funkar likadant med om du tänker dåliga saker. Så du tränar redan din hjärna, du tränar den bara på fel saker. Jag kan slå vad om att de flesta tränar på att bli sämre på det man gör, istället för bättre.

Hur då? Jo, tänker du ”Det där klarar inte jag”, ”Jag är inte tillräckligt snabb”, ”Typiskt mig att missa det…” så berättar du för din hjärna att du inte är bra, alltså tror hjärnan på det och kommer att leva upp till det, berättar Maria.

– Varje gång du säger eller tänker ”typiskt mig”, stanna upp och lyssna på vad du tänkte säga till dig själv. Ändra till att säga något positivt istället, som: ”Typiskt mig att se potentialen i andra människor”.