<![CDATA[]]>

Skatteverket klassar hästföretag som hobby

Ebba Arnborg

Publicerades: 17 november, 2014

Vill du starta eget av din hobby? Då kan du få problem med skatteverket. Maria Vemdal fick kämpa i fyra år för att få sitt företag godkänt, rapporterar Land Lantbruk.
– Om du säger att du hatar dina hästar så får du igenom din F-skatt, säger Fredrik Rosén, på LRF konsult.

Skatteverket har skärpt sina kontroller när nyföretagare ansöker om F-skattsedel. Något som drabbat bland annat hästföretagare hårt, då deras företag klassas som hobbyverksamhet.

– Det personliga intresset ligger hästföretagare till last. Jag brukar säga att om du säger att du hatar dina hästar så får du igenom din F-skatt. Om man hårdrar det så är det så, säger Fredrik Rosén, skattejurist hos LRF Konsult och LRF Hästs företrädare i skattefrågor till Land Lantbruk.

Det är framförallt om en verksamhet ska klassas som hobby eller näringsverksamhet som utreds av Skatteverket.
– Det vi tittar mer på än tidigare är verksamheter som gränsar till det privata. Och det gäller inte bara hästverksamheter, säger Jan Nygårdh på Skatteverket till Land Lantbruk.

Reglerna kring detta är:

  • En näringsverksamhet är en förvärvsverksamhet som drivs yrkesmässigt, självständigt och med vinstsyfte.
  • En hobbyverksamhet utövas på fritiden och utgör inte huvudsaklig försörjning. Inkomst från en hobby ska redovisas i deklarationen som inkomst av tjänst.

Trots detta fick Maria Vemdal som har islandshästuppfödning kämpa i fyra år för att få sitt företag godkänt som näringsverksamhet av Skatteverket.
– Det är tid som jag kunde ha lagt på min verksamhet. Med de pengar som det här har kostat har jag en femårig fördröjning på min affärsplan, säger hon till Land Lantbruk.

Trots att islandshästarna aldrig var någon hobby klassades de som det av skatteverket. Först efter flera års förhandlingar beslutade Kammarrätten att klassa verksamheten som en passiv näringsverksamhet. Då hade Maria tagit hjälp av en jurist från LRF Konsult, kallat in vittnen och sammanställt nedlagda arbetstimmar på gården.

Jan Nygårdh på Skatteverket försvarar dock kontrollerna:
– Det är viktigt att rätt företag blir registrerade, så att vi slipper rätta till det i efterhand, säger han till Land Lantbruk.

Läs också: Bästa tipsen – starta eget av din hobby

Läs mer om Marias kamp mot Skatteverket på Land Lantbruk.

Här hittar du 5 tips till dig som vill starta egen hästverksamhet.