<![CDATA[Smarta tillägg lyfter din webbsida. Foto: Getty Images]]>

11 tips som vässar din webbsida

Samuel Karlsson

Publicerades: 8 september, 2017

Vässa din webbsida med smarta tillägg i WordPress. Här listar experterna sina elva bästa tips som du inte får missa.

På webbyrån EMS Design i Stockholm har man använt WordPress i många år. När de startade så jobbade de även med andra typer av innehållssystem som exempelvis Joomla och Drupal men gick senare över helhjärtat till just WordPress.

– En av de stora anledningarna till detta är just alla tusentals och åter tusentals tillägg som finns till detta underbara system. Allt ifrån bildgalleri, kontaktformulär och socialamedier till mer avancerade som SEO och cachetillägg, säger Erik Sundell, grundare och CEO på EMS Design Webbyrå

Här listar han 11 tillägg som han tycker att alla webbutvecklare och privatpersoner som jobbar med WordPress ska använda sig av.

11 smarta tillägg

 

1. Kontaktformulär
Vad vore en hemsida utan ett kontaktformulär. Contact Form 7 är ett av världens bästa formulär som dessutom är väldigt enkelt att lära sig. Det fungerar i alla lägen och har även extra supporttillägg som gör den ännu bättre. Ett måste för alla hemsidor.

2. SEO
Om du håller på med webbdesign helhjärtat eller bara lite vid sidan så spelar sökmotoroptimering (SEO) en stor roll. SEO by Yoast eller Yoast SEO som den också heter är det ultimata sökoptimeringstillägget till WordPress. Enkelt att jobba i där fokus ligger på att skapa så bra innehåll som möjligt på alla dina undersidor. Se till att cirkelikonen blir grön så har du gjort ett bra jobb.

3. Cachetillägg
En annan viktig sak när det kommer till webbdesign är att hemsidan måste laddas snabbt. För att den ska kunna göra de behöver den ett bra cachetillägg och det är här WP Fastest Cache kommer in i bilden. Installera det och följ instruktionerna så kan du snabba upp hemsidan rejält. Ibland flera sekunder.

4. Cacheplugin
Ett annat cache plugin som fungerar riktigt bra är Litespeed Cache som fungerar om du kör konfigurationen med Litespeed webbserver. Dvs. din server måste köra den konfigureringen för att det ska fungera.

5. Stäng av kommentarer
Disable Comments är ett tillägg precis som det låter. Den gör att du enkelt kan stänga av kommentarer på både sidor och inlägg eller på hela hemsidan. Ibland vill man helt enkelt inte ha några kommentarer och då är detta tillägg super.

6. Bildspel
Smart Slider 3 är ett bildspel där du själv kan editera väldigt mycket och allt är SEO anpassat. Det finns en Pro-version som har animationer, helskärmsläge och mycket mer funktionalitet. Ett måste om man vill ha ett bildspel på sin hemsida eller blogg.

7. Uppdatering sida
Har du någon gång behövt stänga ner hemsidan ett par minuter för en uppdatering eller nått annat? Då är Maintenance Page de tillägget du behöver. En sorts vägg för dina besökare där du kan sätta på den när du gör uppdateringar så att besökarna inte ser en halvfärdig hemsida.

8. Flytta hemsidan
Om du som oss har en egen lokal server där du utför all webbutveckling eller om du bara vill flytta en hemsida till en ny server är WP Duplicator det du behöver. Ett tillägg som kopierar hemsidan, databaserna och gör det till 2 st filer (en zip och en php fil) så du enkelt kan installera hemsidan på den nya servern.

9. Spamfilter
Har du fått en massa spamkommentarer på din hemsida? Det kan vara riktigt jobbigt och orsaka stor skada för din kundkrets men även för ditt SEO-arbete. Akismet Anti-Spam är ett grundtillägg som bara är ett måste om du driver en blogg med kommentarer. Det skyddar mot just spamkommentarer och kan ställas in så att de dåliga kommentarerna tas bort automatiskt. Räddaren i nöden när det kommer till blogghemsidor.

10. Full koll
Du har säkert hört ordet ”Google Analytics” ett antal gånger oavsett om du jobbar med webbutveckling eller inte. Google Analytics Dashboard for WP är ett tillägg som körs tillsammans med ditt Google Analytics konto så du har full koll på hur många besökare du har varje dag, vilken ålder samt länder de kommer ifrån och mycket mer. Ett toppen tillägg för nybörjare och experter.

11. Stoppa hackers
Ett extra tillägg som vi vill ta med är Wordfence Security. Det hjälper till att stoppa både hackers och andra ej pålitliga besökare att komma in på baksidan av din hemsida. Det är alltid bra att ha en så hög säkerhet som möjligt och Wordfence hjälper till på denna fronten. Se till att även uppdatera både WordPress och alla tillägg kontinuerligt för optimal användarvänlighet och säkerhet.

Mer smarta tips för din webbsida kan du läsa här på EMS designs blogg.