<![CDATA[]]>

Bli rik på din appidé

Gustaf Brickman

Publicerades: 19 januari, 2012

Allt fler surfar i mobilen och appmarknaden växer. En av dem som lyckats är Maciek Drejak med appen Sleep Cycle Alarm Cloc. Här visar experten i tre steg hur du också kan dra nytta av den ökade trenden och skapa en miljonapp.

Mobilsurfandet ökade kraftigt under förra året, enligt stiftelsen .SE. Det beror framförallt på att fler har så kallade smartphones: från 1,8 miljoner till 2,7 miljoner ökade antalet smartphone-ägare i fjol. Det rapporterar Visma efter uppgifter från dagensmedia.se.

En av dem som dragit nytta av trenden är företagaren Maciek Drejak. Han byggde appen Sleep Cycle Alarm Clock som väcker dig när du befinner dig i REM-sömn och inte i djupsömn.

Så fort första versionen var klar åkte han på semester. På ett internetcafé tre dagar senare såg han att den var en av de mest sålda i hela Sverige.

– En overklig känsla, säger han.

Men det är inte alla som lyckas. Idag trängs över 500 000 appar på Apples App Store. Redan där blir det uppenbart att konkurrensen är stenhård och att det är svårt att nå framgång. Lägg till det att 37 procent av alla appar är gratis, och att snittpriset på de övriga apparna bara är drygt 20 kr. Då inser man att det krävs någonting alldeles särskilt för att bli app-miljonär.

Så hur skapar du nästa appsuccé? Driva Eget har frågat Eric Anderbjörk, en av delägarna till Appanero, som tagit fram appraketerna Högskoleprovet, iPsykologen och LCHF-tabellen. Han menar att du måste klara av tre svåra delar:

Idé. ”Av de idéer vi får in visar det sig att ungefär 70 procent redan finns. Så gör en grundlig sondering av marknaden. Din app måste ju tillföra något nytt”, säger Eric Anderbjörk.

Finansiering. Det finns olika vägar för finansiering – du kan ta in ett företag som programmerar, låna pengar eller sälja idén. Alla har sina för- och nackdelar och kostnaden för olika appar varierar kraftigt.

Intäkter. När du har ovanstående punkter klara gäller det att få stora intäkter. Antingen genom att ta betalt för appen eller genom annonser inne i den. Kom också ihåg att Apple tar 30 procent av både annonsintäkter och försäljningsintälter.

Läs fler råd i Driva Egets tresidiga special om hur du blir rik på din app, i

Driva Eget nr 6/2011.

HÄR kan du läsa fler tips på hur du ska tänka för att skapa en miljonapp.