<![CDATA[De hjälper hästägare att få koll med sin app. ]]>

Deras app kopplar ihop häst och telefon – och gör succé

Ebba Arnborg

Publicerades: 13 september, 2017

Svenska Equilab är en app som automatisk analyserar hästens rörelser och ger smart återkoppling till ryttaren. Den fick snabbt tusentals användare. Nyckeln? Att fylla ett behov.

Ryttaren Per Ericsson tröttnade på det inte fanns något bra träningsverktyg som kunde hjälpa honom hålla reda på såväl sin egen träning som sin hästs utveckling. Så han ägnade fritiden åt att utveckla en algoritm som kan mäta hästens rörelser med hjälp av endast sensorerna i en mobil – och ge smart återkoppling till ryttaren.

LÄS OCKSÅ: Så säljer du mer med instagram

– Han hade hållit på med Triathlon innan och insåg att alla verktyg han hade haft tidigare för att hålla koll på och optimera sin träning inte fanns inom

Teamet bakom Equilab.

Teamet bakom Equilab.

ridning. Så han satte sig och utvecklade det, berättar Adam Torkelsson, VD och medgrundare på Equilab.

Tillsammans med hästtränaren Claes Peterzén bildade Per och Adam ett bolag och i augusti förra året smyglanserade de appen Equilab. Bolaget fick en flygande start. Förväntningarna på 40-50 nedladdningar slogs – med hästlängder. På bara några dagar fick de 3 000 användare och de blev framröstade till ”Årets ridsportpryl” av sajten Hippson.se redan innan de släppt en officiell version.

LÄS OCKSÅ: Skaffa riskkapital – fällor och möjligheter

Med appen kan ryttaren lägga sin smartphone i fickan och få information som gångartsfördelning, steglängd, takt, intensitet, tid, hastighet, distans och hårdhet i underlaget. Det går att följa träningen över tid och hålla koll på medryttare om flera rider samma häst.

LÄS OCKSÅ: Se alla bidrag som kan rädda ditt företag

– Tanken är att hjälpa ryttare utveckla träningen och även minska skador. Det finns verkligen ett behov och appen används extremt flitigt. Användarna hör av sig och berättar att de till exempel fått reda på att de galopperar mindre än de trott, eller kanske haft en ojämn fördelning på volter.

I våras tog bolaget in 3,5 miljoner från Chalmers Ventures samt affärsänglarna Ted Nelson och Erik Fischbeck, lanserade en skarp verison av appen och växte till sju anställda. Idag har de drygt 30 000 användare i flera länder och antalet växer snabbt.

LÄS OCKSÅ: 5 snabba steg till din egen webbshop

Appen ger direktinformation till hästägaren.

Appen ger direktinformation till hästägaren.

– Vi har samarbeten med kända ryttare som själva varit intresserade av appen, men mycket tillväxt har varit helt naturlig – att det spridits från ryttare till ryttare.

Enligt Adam handlar framgången om att de fyller en lucka på marknaden och tar en målgrupp på allvar som ofta blir förbisedd.

– Vi har lyssnat på ryttarna, jobbat nära dem, förstått vad de har för behov och skapat grejer för dem. Jag tror att behovet för en sådan här produkt har funnits länge men det har bara inte varit någon som velat lyssna på ryttarna, ungefär samma sak som händer när tv-kanalerna kontinuerligt glömmer av att visa ridsport på tv fast det är en av de sporterna med mest utövare i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Ingen trodde på hennes idé

Detta trots att det spenderas över 40 miljarder kronor på hästsport årligen bara i Sverige, enligt Equilab.

– Ridsporten glöms ofta bort, även om det är en av de tuffaste och största sporterna med världens mest dedikerade utövare. Jag hoppas att det händer mer i branschen, och tror att det kommer bli så de närmaste åren. Det finns mycket kvar att göra.

Webb Allmi