<![CDATA[]]>

”Kunden vill ha pengarna tillbaka”

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 10 december, 2015

Hur ska man agera när man hamnar i vissa svåra situationer med en kund? Etikettdoktorn Mats Danielsson ger råd hur du kan lösa problemet med god affärsetikett.

”Kunden vill ha pengarna tillbaka”

En kund vill ha pengarna tillbaka trots att varan tydligt är använd och när du påpekar detta säger kunden att den har rätt att få pengarna tillbaka. ”Den var i det skicket när jag köpte den.” Du vet att kunden inte har rätt men i bakhuvudet ringer mantrat ”Kunden har ALLTID rätt”. Hur gör du?

– En svår situation. Här skulle jag på ett trevligt sätt få kunden att förstå att jag inte håller med. Om kunden står på sig och ofta köper av mig skulle jag gå med på att byta eller ge pengarna tillbaka. Är det en tillfällig kund skulle jag säga nej. Du måste bestämma dig för om kunden är viktig för dig i det långa loppet och agera därefter.

Mats Danielsson Foto: Björn Leijon

Mats Danielsson Foto: Björn Leijon

 ”Kunden dröjer med betalning av fakturan”

Att inte få sina fakturor betalda i tid är ett stort problem för småföretagare. Hur hårt ska man gå på sina kunder för att få betalt?

– Jag har vid ett par tillfällen själv glömt att betala räkningar och då har företagen kontaktat mig på telefon och försiktigt sagt: ”Vi ser att din faktura inte är betald, har något blivit fel?” Jag tyckte att det var oerhört pinsamt och betalade samma dag. Otroligt elegant skött hela vägen, i stället för att gå fram hårt med en påminnelse.

Läs också: