<![CDATA[]]>

Nu kan affärslunchen bli dyrare

Gustaf Brickman

Publicerades: 17 februari, 2012

I framtiden kan det bli dyrare att bjuda kunder på luncher och middagar. Företagsskattekommittén vill nämligen slopa avdragsrätten för representation.

Kommittén beräknar att representationsavdragen kostar staten runt 1,6 miljarder kronor per år, men tror ändå inte att skillnaderna för företagarna kommer att bli så stor.

– Eftersom avdragsrätten redan är ganska begränsad och innebär rätt stor administrativ kostnad för företagen, så blir inte inverkan så stor om den försvinner, sa kommitténs ordförande HG Wessberg till Metro.

Mats Assarsson, förbundsordförande på Företagarförbundet, är emot förslaget och säger till Driva Eget att det är en felaktig väg att gå.

– Visst är avdraget begränsat redan i dag, men det är ändå viktigt. Och de flesta företagare håller sig nog dessutom inom ramarna för avdragsrätten så ofta de kan.

Han tycker att avdragsrätten bör vara en självklarhet.

– Det är ett sätt att under trevliga former kunna bjuda kunder och potentiella kunder på en bit mat. Det handlar ju inte om stora summor, men kan betyda mycket för att främja affärer.