<![CDATA[]]>

Nya miljarder till småföretagare

Ebba Arnborg

Publicerades: 22 januari, 2015

Nu kan innovativa småföretag söka ett nytt lån från Almi. Totalt ska 1,2 miljarder lånas ut under två år.

Svenska småföretag ska  få hjälp framåt. Nu lanserar Almi ett nytt tillväxtlån för innovativa företag med högst 250 anställda. Totalt kommer 1,2 miljarder kronor att lånas ut under en tvåårsperiod.
– Sverige ligger i framkant vad det gäller nya innovativa företag. Det nya tillväxtlånet ger oss möjlighet att ge ännu fler företag med tillväxtpotential möjlighet till finansiering för fortsatt utveckling och tillväxt, säger Göran Lundwall, vd Almi Företagspartner.

Tillväxtlånet möjliggörs genom ett garantiavtal mellan Europeiska Investeringsfonden (EIF) som ägs av de 28 EU-länderna, och Almi Företagspartner. Avtalet innebär att EIF tar 50 procent av risken för varje lån. På så sätt kan Almi ge låntagarna bland annat lägre låneränta.
– Sverige blir ett av första länderna i EU som har skrivit avtal med EIF om en garanti för det nya tillväxtlånet till innovativa företag. Det betyder mycket för företagens möjlighet att expandera och nyanställa. Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020, och i det arbetet är de innovativa företagen oerhört viktiga, kommenterar Mikael Damberg, närings- och innovationsminister.

Läs mer: Finansiera ditt företag – här finns pengarna Hur ansöker du om lån från Almi och vad ska du tänka på för att få ansökan beviljad? Här får du råd i webb-tv.