<![CDATA[Astrid Friborgs nya smoothieautomat kommer att finnas på platser där det rör sig mycket människor och på större kontor.]]>

Så lyckas du få rätt investerare

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 30 november, 2015

Många småföretagare letar efter investerare för att komma vidare med sin affärsidé. Men hur lyckas du få rätt investerare? Astrid Friborg som har skapat världens första smoothieautomat och fått miljoner i investeringar ger sina tips.

När cancerforskaren Astrid Friborg, grundare och VD för Berries by Astrid, ville få in mer kapital skapade hon en kampanj på Funded By Me. Hon hade sökt en miljon kronor i riskkapital, men fick in aktieteckningsintresse för hela 300 procent av det sökta beloppet.

– Vi fick tacka nej till folk – ja, det var ett lyxproblem. Vi stannade vid 1,6 miljoner, men har sparat alla namn och det kan finnas chans till en ny investeringsrunda.

Här är Astrids lyckade investeringsresa:

1. Bidrag från Vinnova
– Mitt främsta tips är att först försöka få ”mjuka pengar” först, alltså bidrag och banklån. Eftersom min affärsidé var en innovation kunde jag söka pengar hos Vinnova och fick 300 000 kronor. Det som är bra med bidrag är att du inte behöver späda ut ditt ägande.

2. Lån hos Almi
–  Jag fick inget banklån då vi inte hade någon säkerhet, som exempelvis en butik kan ha. Men hos Almi fick jag innovationslån på först 300 000 kronor och sedan lika mycket till. Jag fick även en och en halv miljon i företagslån flera år senare. Det tar mycket tid och resurser att redovisa vad pengarna går till, vilket Almi kräver, men det är verkligen värt det. Ett tips när det gäller både Vinnova och Almi är att verkligen specificera i din ansökan vad pengarna ska gå till.

 3. Investerare och affärsänglar
– Först efter att ha tagit in ”mjuka pengar” öppnade jag upp för andra investerare. Först vände jag mig till Connect som finns runt om i Sverige. Där blev jag coachad hur du ska möta investerare och affärsänglar. Till exempel att ha en seriöst underbyggd kalkyl som är i flera steg. Du måste veta varifrån siffrorna kommer. Till exempel kan frågor som dessa komma: Varför ska service kosta så här mycket? Varför kommer personal att kosta fem miljoner det där året? Och så vidare. Motivera för investerarna. Men går man in på en ny marknad som vi gjorde är det jättesvårt att göra prognoser – det finns inga branschsiffror. Man kan i alla fall förbereda sig och försöka ha svar på tal – gör en FAQ för er själva. Vilka frågor kan tänkas komma? Ha också flera seniora rådgivare som också varit med under en startup-tid tidigare, det är ett måste.

– Från rundan hos Connect fick jag tio investerare som tillsammans kom in med en miljon kronor.

4. Crowdfunding
– Efter kampanjen fick vi alltså in ytterligare 1,6 miljoner.

I februari lanseras Astrid Friborgs första smoothieautomat och företaget har redan förhandsbeställningar på automater av bland annat Täby centrum och Arlanda flygplats.

Astrid är fortfarande majoritetsägare i bolaget, men vill inte nämna exakt hur stort ägande som hon har.
– Det är svårt att ge generella tips när det gäller investeringar, för det beror så mycket på vilket typ av bolag som du driver. Alla bolag ska inte ta in kapital, som tjänsteföretag kan du ibland debitera från dag ett, men vi, med en teknisk och fysisk innovation, visste att det skulle krävas väldigt många ingenjörstimmar för att komma i mål plus inköp av material. Jag insåg att jag skulle behöva ett helt team och då blir det dyrt – vilket krävde investerare.