<![CDATA[Anita Schulman. Foto: Madeleine Holmberg]]>

Så sparar kända entreprenörer

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 29 april, 2016

Hur sparar egentligen några av våra välkända entreprenörer? Vi har frågat Anitha Schulman om hennes sparande och bästa tips. 

Anitha Schulman, entreprenör och bloggare, har i sitt företag bland annat tagit fram en designserie av porslin. Dessutom är hon noga med sparandet. 

Hur mycket av din inkomst sparar du varje månad?
– Cirka 4 000 kronor i olika former av sparande. Självklart i traditionella ATP-fonden, sedan har jag en tjänstepensionsfond som jag sparar i via Handelsbanken, en fondförsäkring och lite olika indexfonder. Jag har lite släppt det traditionella pensionsfondstänket. Men jag har öronmärkt alla pengar jag sparar i fonder och aktier åt min pension och gjort så de senaste 15 åren utan att ”nalla” och det går jättebra. Inskaffade precis bankkortet NOWO där en frivillig spargrad mellan en och tio procent läggs till pensionsspar i fond. Älskar sådant, precis så ska hela samhällsutvecklingen gå. Att spara eller skänka pengar genom konsumtion – det optimala sättet att konsumera tycker jag.

Läs mer: Sju råd ur Anders Anderssons nya bok

Har ditt sparande utvecklats under åren?
– Jag blir allt mer medveten om att gamla människor som inte har tänkt igenom ett sparande lever värre än på fattighuset. Mina egna föräldrar förlitade sig på de traditionella pensionssystemen och förstod inte förrän sent i livet att det inte skulle räcka. De har arbetat hårt och tjänat bra med pengar men får verkligen hålla hårt i slantarna och unnar sig få excesser. Det är smärtsamt att bevittna. Efter att Björn Rosengren duperade hela svenska folket med att köpa Teliaaktier så fick väl åtminstone folk upp pengar för sparande på ett ovärdigt sätt. Även om det slog hårt mot många.

– Jag har valt att agera proaktivt, jag vill ha en bra ålderdom och eftersom jag tog ut de mesta föräldradagarna så har jag också förlorat nästan tre års pensionssparande. De får jag ju själv se till att backa upp för. En miljon i pension låter kanske som mycket pengar men slå ut det på tre år, ta bort skatt och avgifter så är det inte speciellt mycket pengar. Folk stirrar sig blinda på summorna men ser inte det långa perspektivet. När ATP-fonden är slut efter 75 fyllda år då får man som kvinna i snitt ut mellan 8000 och 10000 kronor efter skatt. Då kanske du lever i 20 år till på en minimiinkomst. De flesta blir ju bortåt 100 år idag, de som har lyxen att leva ett helt liv. Jag vill inte vara fattigare än en student då.

Läs mer: Här är småföretagare sämst på tjänstepension

Ditt bästa spartips?
– Optimera sparandet. Hellre flera småsummor spridda på olika sätt, i aktiesparande, fondförvaltning, pensionsfonder och så vidare. Det sprider också riskerna väl. Så som att spara genom att handla tror jag är ”det nya svarta”.

Är du nyfiken på hur någon specifik känd entreprenör sparar? Vem? Skriv en kommentar!