<![CDATA[]]>

Småföretagare dåliga på datorskydd

Camilla Björkman

Publicerades: 6 september, 2010

Mindre företag är lika utsatta för IT-brott som stora företag. Ändå har få företag tillräckligt med skydd – och nätbrotten ökar därför i Sverige. Det visar två nya undersökningar.

Mindre företag är lika utsatta för IT-brott som de större. Ändå är det få som skyddar sig, visar en ny undersökning gjord på 2 000 företag och som presenteras av it-säkerhetsföretaget Symantec.

Enligt dem har 42 procent av de mindre företagen förlorat företagskänslig information. En majoritet (62 procent) har förlorat åtminstone en mobil enhet – en laptop, en mobiltelefon eller liknande – det senaste året. Alla företagen hade åtminstone en enhet som inte var lösenordskyddad och därmed skulle vara öppen för besökare om den tappades bort.

Men trots riskerna har få företag tillräckligt med skydd, menar samma undersökning. De backar inte upp sin information eller har en plan för hur de ska hantera ett strömavbrott eller få tillbaka förlorad information.

Samtidigt visar en annan undersökning från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att antalet dator- och internetbrott ökar i Sverige. Under årets första sex månader ökade de med hela 89 procent jämfört med samma period förra året. Totalt var det 14 195 datorbedrägerier i år.

Det kan jämföras med övriga världen, där antalet nätbrott minskar kraftigt. Enligt en undersökning från företaget Verizon stals förra året 143 miljoner informationsdokument i världen. Det är 60 procent färre än under 2008 då 360 miljoner dokument stals.

De flesta brott mot företag hade kunnat undvikas om man följt enkla och grundläggande säkerhetsrutiner.

– Det handlar om sunt förnuft. Har man bara någon form av grundläggande säkerhetslösning installerad på sin dator och tänker till när man får konstiga mejl så räcker det oftast, säger Anna Lagerkvist, informatör på Verizon, till Svd.