<![CDATA[]]>

Utlandstraktamenten chocksänks

Anders Andersson

Publicerades: 27 februari, 2013

Tjänsteresorna till utlandet blir i år dyrare för de flesta. Det beror på att skattefria utlandstraktamenten sänks i 124 länder – ofta halveringar. Se i vår gratistjänst för reseräkningar hur det slår för dig.

I vår tjänst reseräkning här kan du smidigt och gratis få en reseräkning utskriven på din skrivare. Beräkningarna görs automatiskt med belopp för bilersättningar och traktamenten. Traktamenten för resor i Sverige har inte förändrats och är 220 kronor per dag.

När utlandstraktamenten skulle fastställas tog Skatteverket tidigare hjälp av Sveriges ambassader i världen. När Skatteverket nu i stället kollat restaurangpriserna med hjälp av ett brittiskt undersökningsföretag visar det sig att beloppen i många länder satts för högt.

Skatteverket antyder att ambassaderna tidigare lämnat felaktiga uppgifter:

– Vi har nu fått ett betydligt bättre underlag än tidigare. De skattefria utlandstraktamentena är nu bättre anpassade till kostnadsläget i respektive land. Dagens belopp har ibland varit för höga och ibland för låga, men detta rättas nu till, säger Hans Eriksson, rättslig specialist på Skatteverket.

För 124 av världens länder har därför traktamentesbeloppen för i år sänkts. Därmed kan du i år inte ta ut lika mycket pengar skattefritt ur ditt företag som du kunde göra för utlandsresor förra året. Utlandsresan har i praktiken blivit dyrare.

För Japan är det en sänkning från 1 128 till 588 kronor och för Kina från 800 till 491. Även för Europas länder är det mest sänkningar, men för Norge är det en höjning med 177 till 976 kronor – näst högst i hela världen.

HÄR finns listan på alla traktamentesbelopp 2013 för alla världens länder.

Vår reseräkningstjänst, som just uppdaterats för 2013 av företaget Comfact, innehåller nu nästan alla världens länder. Där kan du snabbt få en korrekt reseräkning sedan du fyllt i tider, resväg, antal mil med egen bil och vilka utlägg du haft. Du ser direkt hur mycket du kan ta ut för resan ur företaget.