<![CDATA[]]>

Så sätter du rätt lön

Ebba Arnborg

Publicerades: 5 februari, 2015

Mer än hälften av landets småföretag planerar att höja lönerna 2015 – ett sätt att behålla kompetent personal. Här är expertens tips för att lyckas med din lönerevision.

Över hälften av Sveriges småföretagare planerar att höja lönerna för sina anställda i år, bara fem procent tänker sänka dem. Det visar en undersökning med mer än 1000 svarande.

– Det här bekräftar att det finns en optimism och framtidstro på den egna verksamheten bland landets småföretagare. Det verkar finnas ett utrymme att satsa på de anställda vilket är positivt. Löner kan ju också vara ett sätt att behålla nyckelpersoner. För en småföretagare kan det vara förödande att bli av med kompetent personal, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som gjort undersökningen.

Så vad ska man då tänka på inför lönerevisionen? Enligt HR-konsulten Ola Hedén på Wise Group är det viktigt att våga differentiera i lönesättningen.

– I alla företag finns det nyckelpersoner, det vill säga anställda som alltid presterar bra, är villiga att göra det lilla extra och har förmågan att få med sig andra. De medarbetare som har bidragit mest och som det skulle vara mest kännbart för företaget att förlora ska också få störst tilldelning, säger han.

 Skulle du inte våga ge mer lön till de som arbetar bäst riskerar du att förlora dem.
– Differentierar du inte lönesättningen underminerar du på sikt förtroendet för löneprocessen – det ska löna sig att kämpa och vara engagerad.

Se till att du kan motivera din lönesättning, och vad den anställde kan göra för att påverka den.
– Lönesättning handlar också om att sätta upp konkreta mål för medarbetaren att nå. Se till att skapa bra konkreta handlingsplaner med täta uppföljningar så har du kommit en bra bit på vägen, säger Ola Hedén.

Läs också: Så mycket kostar en anställd

Läs mer: Så motiverar du dina anställda