Under 2018 kommer Skatteverket fokusera på bland annat fordonsbranschen. Foto: Getty Images

De här branscherna hårdgranskar Skatteverket 2018

Redaktionen

Publicerades: 13 februari, 2018

I år tar Skatteverket krafttag mot svart arbetskraft. Det uppger Sveriges Radio Ekot, som rapporterar om de branscher som kommer hårdgranskas under 2018.

– I de här branscherna förekommer det att man utnyttjar människor på ett otillbörligt sätt, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket, till Sveriges Radio.

Åtgärder mot svartjobb

Regeringen har redan infört flera åtgärder för att sätta stopp för svartjobben. Den  1 juli föreslås en ny lag träda i kraft, som ställer krav på personalliggare för verksamhet inom kropps- och skönhetsvård, fordonsservice, tobaksgrossister och inom livsmedelsbranschen. Sedan tidigare finns krav på personalliggare i bygg-, restaurang-, frisör- och tvätteribranschen.

I år inleds även införandet av månadsvis rapportering av skatter och avgifter på individnivå i företagen. De nya reglerna ger Skatteverket möjligheter att arbeta mer effektivt mot organiserat svartarbete och så kallad social dumpning.

Digital ekonomi

Skatteverket utvidgar också kontrollen inom den digitala ekonomin. Många transaktioner kan vara helt lagliga men kontrolluppgifter rapporteras inte in. I år granskas särskilt handel med kryptovalutor. Skatteverket spårar även olaglig aktivitet på dolda delar av internet, ofta kallat Darknet.

Grov ekonomisk brottslighet

Skatteverket kommer också fokusar på arbetet  mot grov ekonomisk brottslighet och det går delvis ihop med kontroller av svartarbete och av felaktiga folkbokföringsuppgifter. Insatserna mot det grova fusket riktas också mot fakturabedrägerier, falska kontrolluppgifter samt finansiering av annan grov brottslighet.