<![CDATA[]]>

Dra av för kontoret i bostaden

Anders Andersson

Publicerades: 10 juli, 2017

Arbetsrum och lagerlokal är en avdragsgill kostnad även om det gäller lokaler i din bostad. Men i den privata deklarationen kan det då bli en inkomst. 

Om du är anställd och jobbar hemma i ditt arbetsrum är det nästan omöjligt att få avdrag under inkomst av tjänst. Men har du ett företag är en verklig lokalkostnad avdragsgill.

För dig som startat en liten enskild firma som du sköter hemifrån, kanske vid sidan av en anställning, finns det ett schablonavdrag för arbetsrum som dras av mot firmans inkomster. Det gäller arbetsrum för dig som jobbar minst 800 timmar om året i bostaden. Avdraget är 4 000 kr per år för lägenhet och 2 000 kr för villa.

Om du har aktiebolag kan du i stället räkna så här (går inte för enskild firma, vilket vi tidigare skrivit):

Räkna fram den verkliga kostnaden före hela bostaden och drar av den del som gäller arbetsrummet och firmans lagerutrymme. Om bostaden är på 150 kvadrat och arbetsrum och lager är på 15 får 10 procent av totalkostnaden dras av. Du kan också beräkna kostnaden som lika stor som marknadshyran för motsvarande lokal på orten.

I din privata deklaration får du då en skattepliktig inkomst. Men eftersom det är inkomst av kapital blir det endast 30 procents skatt.

Det schablonavdrag på 40 000 kronor som du får göra  om du hyr ut din bostad gäller inte då det är ditt eget bolag som hyr in sig. I stället blir det ett ”skäligt” avdrag som beror på den privata kostnaden för rummet.

Läs vår skatteguide för bokföringsåret 2017!

Mer om deklaration här.

Flera deklarationsråd under Skatt här på sajten