<![CDATA[]]>

Femte jobbskatteavdraget får redan kritik

Anders Andersson

Publicerades: 12 april, 2011

När Anders Borg i dag lägger fram en ny budget är det som vanligt jobbskatteavdrag som är största nyheten  – nu det femte som ska sänka skatten med upp till 4 400 kr under 2012.  Fantasilöst säger många, men redan talar regeringen om ett sjätte jobbskatteavdrag.

Klicka på rubrikerna till höger för att se vad vårbudgeten ger till småföretagen.

Här intervjuas Anders Borg om budgeten.

Se hans egen presentation i webb-tv här.

Statens finanser är bättre än vad de flesta prognoser.  Det så kallade reformutrymmet är hela 25 miljarder. Konjunkturinstitutet tycker att regeringen främst borde satsa på investeringar

– I stället för skattesänkningar borde regeringen investera mer pengar i olika satsningar, säger Mats Dillén,  chef för Konjunkturinstitutet.

Lysna på honom här.

 Anders Borg gardera sig i nästan allt och tillägger i nästan alla sina förslag:

”Detta kan genomföras endast om statens finanser så tillåter”.

Vad är det då främst som skulle kunna göra att reformerna inte kan genomföras?

– Att bostadspriserna skenar iväg, anger han som det största hotet i sin intervju med Svt. 

Så här säger Anders Borg om framtiden:
 

– Inför budgetpropositionen för 2012 inriktas politiken på att ta ansvar för jobben genom att säkra en trygg tillväxt för att få fler i arbete utan att ekonomin överhettas, bygga ett robust finansiellt system samt stärka kvaliteten i utbildningssystemet och välfärden. Sverige ska om det krävs för en trygg tillväxt kunna gå före andra länder i att säkra ett robust finansiellt system säger Anders Borg.
 

Företagsfrågorna finns nästan inte med alls i hans budget. Det står dock litet svävande att ” ”regeringen vill förbättra förutsättningarna för att driva företag, arbeta och bo i alla delar av landet”.
 

– Sverige ska dra nytta av energiomställningen inom de gröna näringarna och människors intresse för turism, lokalproducerad mat och upplevelser i naturen. God tillgänglighet till kommersiell och offentlig service samt digital och fysisk infrastruktur är viktigt för hållbar tillväxt i hela Sverige, säger Borg.
 

Kritiken mot Borg och hans vårbudget går nu mest ut på att han är för snål. Att han borde ha råd att satsa mer – och att de pengar han ska satsa ska gå till annat än ett nytt jobbskatteavdrag:

Socialdemokraternas nye ledare Håkan Juholt vill inte säga klart nej till jobbskatteavdraget. men vänder sig emot att regeringen ser sänkta skatter som lösningen på alla problem:

– Jag besöker många sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden där personalen går på knäna. Resultaten i skolan sjunker och alla pensionärsorganisationer vill ha ett robustare pensionssystem. Det finns två sidor av varje mynt och den som säger att skattesänkningar är svaret på alla frågor har hamnat snett, sa han i Svt på tisdagen.

Han är också kritisk till regeringens förslag om att halvera krogmomsen:

– Lösningen på Sveriges problem är inte att vi kan köpa billigare smörgåsar.

Vänsterpartiet vill i stället för jobbskatteavdrag satsa på välfärd. Enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson behövs en kraftigt utbyggd barnomsorg med mindre barngrupper, fler anställda och utökade öppettider.

Miljöpartiet vill också se satsningar på välfärden:

– Vi behöver fler vuxna i skolan, fler händer i omsorgen, vi måste lägga järnvägsräls och rusta miljonprogrammen. Där vi vill använda pengarna snarare än till nya stora skattesänkningar. Vi missar nu den historiska möjligheten att göra viktiga investeringar, säger Gustav Fridolin.

Ett femte jobbskatteavdrag gör att skillnaden mellan pensionsinkomster och löneinkomster ökar ytterligare. Så här mycket sänk skatten på lön (inkomst av tjänst och näringsverksamhet) vid olika årsinkomster med de femte jobbskatteavdraget :

  • 100 000: 550 kr.
  • 150 000: 1 582 kr.
  • 200 000: 1 851 kr.
  • 300 000:  2 387 kr.
  • 400 000: 4 429 kr.
  • 500 000:  4 429 kr.

De fem jobbskatteavdragen har vid dessa inkomster gett totalt 9 400-26 100 kr i årlkig skattesönkning.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill även gå vidare med ett sjätte jobbskatteavdrag, eftersom han menar att det är den mest jobbskapande åtgärden man kan göra:

– För mig är detta helt centralt. Det måste för deltidsarbetade, för kvinnor som sliter i äldreomsorgen och sjukvården, blir mer lönsamt att arbeta.

Läs här Anders Andersson kritik mot hur regeringen sätter den kritiskt granskande journalistiken ur spel.