<![CDATA[]]>

Så gör du din uppfinning till en lönsam produkt

Camilla Björkman

Publicerades: 3 mars, 2010

Har du en idé på en uppfinning? Grattis! Men att bara gå och klura på den ger ingen utdelning. Här visar Lennart Nilsson på Stockholms Innovatörskrets (STIK), hur du går från idé till lönsam produkt i fem enkla steg.

1. Lägg upp en strategi
– Bestäm vad du vill med din idé. Är det att starta företag och själv utveckla och sälja produkten? Eller vill du sälja idén till ett annat företag? Granska även marknaden: Hur stor är den för din produkt? Finns det en liknande produkt? I så fall, hur kan du göra din unik?

2. Gör (eventuellt) en tekniköversikt*
– Om du vill kan du ta hjälp av ett företag som gör en professionell tekniköversikt, det vill säga en kartläggning över vilka liknande produkter som finns. Det kan finnas uppfinningar som inte är aktiva på marknaden men som har aktiva patent vilka du kan göra intrång på. Därmed inte sagt att det är kört – kanske kan du skruva till produkten så att den blir unik. Tekniköversikten kostar några tusenlappar.

* Driva Egets kommentar: detta steg är visserligen viktigt men eftersom det är så billigt idag att ta fram en prototyp kan det kanske kännas omständligt och dyrt i början med en tekniköversikt. Vill du kan du därför börja med att ta fram en billig prototyp för att testa om detta ens är något du vill satsa på och om din omgivning gillar idén. Vill du sedan gå vidare med mönsterskydd eller patent kan du göra en tekniköversikt.

3. Testa i verkligheten
– Gör en ritning och sedan en prototyp. Det finns företag som specialiserar sig på just detta, och vi kan hjälpa dig med kontakter, säger Lennart Nilsson.

Det finns också billiga 3D print shops att gå till. Läs mer om hur du tar fram en billig prototyp här.

4. Gör en kostnadskalkyl
– Ta fram offerter från tillverkare på vad det kommer att kosta dig att tillverka produkten. Men stirra dig inte blind på svensk tillverkning, utan försök att ta ett bredare grepp. Om du har en produkt som ingen annan har, varför inte ta ”världspatent” (söka patent i alla länder)? Då kan till exempel ett företag i Taiwan köpa licens på din produkt, tillverka den för låga priser och sälja över hela världen.

Det kan dock vara mycket dyrt. Vissa behöver inte ens ta patent. Läs mer om olika vägar här.

5. Gå till återförsäljare
– Ta med din prototyp eller första tillverkningsserie till en återförsäljare. Tänk större även här: Designtorget är inte allt utan kanske finns det företag som vill köpa in din produkt och sätta sin egen logga på.

Lennart Nilsson på Stockholms Innovatörskrets

Läs här vår stora guide till hur du lyckas med din uppfinning!