<![CDATA[]]>

Tre av fyra satsar på aktiebolag

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 3 december, 2015

Under november ökade nyföretagandet i Sverige med hela 16 procent samtidigt som antalet konkurser fortsätter att minska.

Totalt ökade antalet nyregistrerade företag med i november i år jämfört med samma månad förra året visar ny statistik från Bolagsverket. Nyföretagandet ökade i 19 av 21 av landets län.  Den största minskningen hade Värmlands län med 22,9 procent.

Bild: Bolagsverket

Bild: Bolagsverket

Hittills i år har nyföretagande ökat med totalt 2,6 procent. Allt fler satsar på att starta aktiebolag istället andra bolagsformer. Tre av fyra företag som registrerades i november var aktiebolag. Det är en ökning med 5 procent jämfört med förra året.  

– Det är glädjande att se att allt fler väljer aktiebolag som bolagsform. Aktiebolagsformen är den som ger störst flexibilitet och möjligheter till tillväxt, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Bolagsverkets handläggningstider för att registrera ett nytt aktiebolag är för närvarande fyra dagar. För de övriga företagsformerna och för att göra de vanligaste ändringarna i ett företag är handläggningstiden just nu drygt 8 dagar.

Företagskonkurserna minskade i november med 5 procent jämfört med samma månad förra året. Under 2015 är minskningen 8 procent och 2015 kan bli ett rekordår, det visar statistik från UC.

 

För dig som går med starta eget-tankar finns råd på Driva Eget: