Registrera enskild firma

Registrera enskild firma – här är checklistan!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 11 oktober, 2021
Publicerades: 12 oktober, 2021
Foto av: AdobeStock/Adobefree

Dags att ta din dröm från idé till verklighet? Driva Eget guidar dig rätt. Så här gör du för att registrera enskild firma på Verksamt med vår checklista.

Har du bestämt dig för att starta företag? Kul! Om du ska registrera enskild firma ska du vända dig till www.verksamt.se. Verksamt är en samlingssida för de e-tjänster du behöver när du startar upp ditt företag och är även kopplat till Blagsverket och Sktteverket. Här går vi igenom hur du gör för att registrera enskild firma på Verksamt.

Vilka är fördelarna med enskild firma

Enskild firma, eller enskild näringsverksamhet, är en företagsform som drivs av dig som privatperson. Fördelarna med att välja enskild firma är bland annat att det inte krävs något startkapital. Dessutom så räknas grunden till ersättning för exempelvis föräldrapenning och sjuklön på en schablon i din bransch. Det är en fördel då man vid en uppstart ibland tjänar mindre än branschen i övrigt.

  • Inget startkapital behövs för att starta enskild näringsverksamhet.
  • Sjuklön på samma premisser som en anställd.
  • Ersättning för exempelvis föräldrapenning räknas på schablon i din bransch.
  • Kan drivas ensam.

Nackdelar med enskild firma?

Nackdelen med enskild firma kan vara utmaningen att skilja företagets ekonomi från den privata – eftersom du personligen blir den ”juridiska personen”. Du bör också känna till att en ekonomisk förlust i en enskild firma kan leda till personlig konkurs, vilket gör kloka ekonomiska beslut viktiga.

Du kan heller inte nyttja vissa skattefria förmåner som anställda får, till exempel friskvårdsbidrag. Övergripande kan en enskild firma också upplevas mindre seriös än ett aktiebolag.

  • Utmaning att skilja företagets ekonomi från den privata.
  • Man kan inte nyttja alla skattefria förmåner som anställda kan.
  • Kan i vissa lägen upplevas som mindre seriös.

Läs mer: Enskild firma

Registrera enskild firma på Verksamt

Dags att registrera enskild firma! När du loggat in på Verksamt.se med mobilt bank-id och väljer att registrera företag eller förening väljer du vilken företagsform du vill registrera, i det här fallet enskild firma. En enskild firma behöver inte registreras på Bolagsverket, utan enbart på Skatteverket. Att registrera ett företag hos Bolagsverket är ett måste för aktiebolag, handelsbolag, ekonomisk förening, bostadsrättsförening och kommanditbolag. Enskild firma registreras bara hos Bolagsverket i de fall du vill att ditt företagsnamn ska skyddas.

Här hjälper vi dig steg för steg med hela processen.

Registrera enskild firma

  • Logga in på Verksamt med mobilt bank-id och välj ”registrera företag eller förening”.
  • Välj att du vill registrera enskild firma (som den här checklistan berör).
  • Hos Skatteverket ska du nu välja om du är nystartad, ombildad eller övertagen.
  • Din första affärshändelse? Har du gjort några inköp av saker som du ska använda i företaget? Detta inköp räknas i så fall som din första affärshändelse och datum för detta ska anges. Har du inte gjort något inköp ännu? Då får du göra en uppskattning om när du tror att du kommer göra ett inköp, skicka en faktura eller liknande som räknas som en affärshändelse. Från detta datum kommer ditt räkenskapsår att börja.

Räkenskapsår och näringsgren:

  • Räkenskapsår. Förstås startas inte alla bolag 1 januari och kan därmed inte följa ett klassiskt kalenderår. Det gör att du kommer behöva välja ett förlängt räkenskapsår eller ett förkortat om du inte startar 1 januari.

Förlängt eller förkortat räkenskapsår?
Det finns fördelar och nackdelar med båda valen. Ett förlängt år gör att du först nästa år kommer göra ett bokslut och därmed få tid att bli varm i kläderna. Ett förkortat år innebär att du redan 31 december samma år avslutar räkenskapsåret. Det i sin tur kan vara en fördel om du tidigt vill få en bra överblick över firmans ekonomi.

  • Företagets näringsverksamhet: När du kommit hit behöver du göra en uppskattning av vad du tror att du kommer att omsätta det första året. Även här är det bra att tänka på om du valt ett förkortat eller förlängt räkenskapsår, då det avgör hur lång period denna omsättning baseras på. Denna uppskattning kommer att ligga till grund för din preliminära inkomstskatt.
  • Registrera näringsgren: När du angett din omsättning så ska du också registrera näringsgren, med andra ord beskriva vad din verksamhet ska göra. Det finns SNI-koder för olika tjänster och verksamheter där du ska välja ut den kod, eller de koder, som lämpar sig bäst för din firma. Statistiska Centralbyrån använder dessa koder för statistik och till Statistiska Centralbyråns företagsregister, där alla registrerade företag i Sverige återfinns.

Läs mer: Här hittar du alla SNI-koder

  • Ska din firma ha anställda eller inte? Tänk på att du själv inte räknas som anställd när du registrerar enskild firma.

Skatt och moms

  • F-skatt eller FA-skatt? Som företagare behöver du ha en F-skattesedel vilket är det du ansöker om i det här steget, efter att ha angivit om din firma ska ha anställda eller ej. Ska du däremot fortsätta vara anställd med lön och bedriva näringsverksamhet samtidigt, så ska du ansöka om en FA-skattesedel.
  • Tjänster eller produkter? I nästa steg får du välja om du kommer sälja övervägande tjänster eller produkter.
  • Moms. Ska du starta en enskild näringsverksamhet så ska du i regel också ansöka om moms. Det innebär att du kommer att redovisa och betala moms på det du säljer.

Moms: En skatt som finns på försäljning av produkter och tjänster. Denna är inbakad i priset när du gör inköp som privatperson. När du driver företag däremot läggs momsen ovanpå priset till kund och du ska därefter både redovisa och betala in momsen till staten (och få tillbaka moms på dina inköp). Momsen är därmed ingen kostnad, utan som namnet antyder, en mervärdesskatt.
Läs mer: Så här fungerar moms

Tips: Här kan du räkna ut moms med vår smidiga kalkyl

  • Orsak till momsregistrering: Du har nu valt att markera ditt företag som en momspliktig verksamhet. Det innebär att du också ska ange orsaken till detta. Det vanligaste alternativet är ”bedriver momspliktig verksamhet”.
  • Första inköp eller försäljning: Här väljer du ett datum för när du tror ett första inköp eller en första försäljning blir av. Datumet behöver inte vara exakt.
  • Var ska du bedriva verksamheten? Det här alternativet anges med hänsyn till momsen. Det beror på att momsen beroende på marknad (Inom EU? Utomlands? Sverige?) kan skilja sig åt.
  • Beskattningsunderlag. Vissa tjänster och produkter är momsfria men i regel är denna punkt för företag lika med noll, dvs. att man inte har någon momsfri försäljning.
Registrera enskild firma
Registrera enskild firma på Verksamt – här är checklistan!

Deklaration och redovisning:

  • Momsdeklaration och redovisningsmetod: Du ska nu ange hur ofta du vill redovisa din moms. I valt intervall ska den insamlade potten moms som lagts ovanpå dina varor eller produkter betalas. Samt att den moms du betalat på fakturor ska återfås. Du kan välja att deklarera moms månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Att välja årsvis innebär mindre regelbundet arbete, men större ansvar att avsätta potten med moms för inbetalning en gång om året. Att exempelvis välja kvartalsvis kan istället göra det enklare att få en bättre överblick av vad som ska betalas.
  • Redovisningsmetod. I mycket korta drag kan man redovisa sin ekonomi på två olika sätt, dels genom bokföringsmetoden och dels genom faktureringsmetoden. I den förstnämnda bokför man när en faktura betalats och i den sistnämnda bokför man löpande, alltså både när den skickas till kund och när den betalas.
  • Preliminär inkomstdeklaration: Här görs en uppskattning om hur mycket pengar ditt företag kommer att tjäna, vilket ligger till grund för en preliminärskatt. Många företag sätter denna lågt första året för att undvika att betala in skatt i onödan. Det här kan du ändra vid ett senare tillfälle om det skulle visa sig att du tjänar mer eller mindre än du först räknat med. (Vilket du gör genom att skicka in en ny preliminär skattedeklaration direkt till Skatteverket)
  • Ange överskott av verksamheten: Detta gör du genom att dra av kostnaderna från din beräknade intäkt. Detta är en uppskattning.
  • Uppskov av preliminärskatt? Överskottet du anger ovan ska skattas. När du kommer till det här steget kan du välja att som nystartad få uppskov med inbetalningen i tre månader – eller betala allt direkt för att undvika en klumpsumma. Det väljer du själv.

Avsluta registreringen:

  • Fyll i uppgifterna kring inkomst av tjänst, inkomst resten av året och allmänna avdrag etc.
  • Fyll i kontaktuppgifter.
  • Granska, signera och skicka in
  • Grattis till att ha lyckats registrera enskild firma på Verksamt!

Du kan följa ditt ärende på ”Mina sidor” genom att logga in på www.verksamt.se och det är också här du sedan kommer hitta ditt registreringsbevis och ditt registerutdrag.

Ovanstående är de viktigaste punkterna som hjälper dig när du vill registrera enskild firma på Verksamt. Stort grattis till att ha tagit de första steget till att starta företag!