Hur startar jag företag? Kom igång redan idag

Josefin Wallin

Uppdaterades: 28 september, 2022
Publicerades: 30 september, 2022

Att starta företag är en dröm för många. Den här guiden är till dig som vill gå från dröm till verklighet och starta eget. Men hur startar jag företag – och vad behöver jag veta?

Ambitionen med att starta företag kan vara väldigt olika. Allt från att starta en enskild firma för din hobbyverksamhet till ett aktiebolag för din idé. Olika personer har givetvis också olika kunskapsnivåer när det kommer till allt från företagsformer till arbetsgivardeklaration och moms. Här har vi samlat våra mest omtyckta och uppskattade guider på temat ”starta företag”.

Starta eget

Här har vi har valt ut de 10 vanligaste frågorna vi får av människor som ska starta företag – eller har nystartade företag. Svaren på frågorna får du från Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson. Du får bland annat lära dig att sälja mer på nätet, att snabbt få ordning på ekonomin och att skydda företagets viktigaste tillgångar. De 10 vanligaste frågorna finner du nedan.

Läs mer: 10 vanligaste starta eget-frågorna – här får du svaren

Företagsform

Det finns flera olika former för ditt företag som du kan välja mellan. De vanligaste formerna utgörs av aktiebolag och enskild firma. Två företagsformer som skiljer sig från varandra på flera olika sätt. Med olika typer av fördelar för dig som startar. Därför är det viktigt att överväga vilken form som passar dig och din idé allra bäst. När du är redo att starta så registreras företaget enkelt på Verksamt. I dessa guider ger vi dig värdefulla tips kring hur du ska tänka kring moms, registrering, arbetsgivaravgifter och skatt med mera.

Enskild firma

Enskild firma är en företagsform som också kallas för enskild näringsverksamhet. Det är en av våra vanligaste företagsformer. Nyfiken på vad en enskild firma innebär och vad du behöver känna till om du överväger detta som företagsform? Här nedan är guiderna för dig.

Läs mer: Enskild firma som företagsform? Allt du behöver veta

Registrera din firma: Registrera enskild firma – här är checklistan!

Aktiebolag

Aktiebolag som företagsform? Absolut! Går du i tankarna om att starta ett aktiebolag och är nyfiken på vad företagsformen innebär? Då har vi har samlat allt du behöver veta här.

Läs mer: Aktiebolag som företagsform? Allt du behöver veta

Att våga starta?

Våga säga upp sig och satsa på sin dröm – eller fortsätta vara anställd? I StartUp-resan berättar SmakShare-Stina om när hon tog det stora steget, och varför det var så svårt! Se avsnittet direkt här!

Ta del av: Våga starta eget eller fortsätta vara anställd?

Mer läsning som hjälper dig starta eget