Skatter i aktiebolag

Skatter i Aktiebolag – här hittar du de allra vanligaste!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 21 oktober, 2021
Publicerades: 22 oktober, 2021
Foto av: Adobe Stock

Skatter i aktiebolag. Känns det som en djungel? Det behöver det inte vara! Få snabbt koll på läget över de vanligaste skatterna för dig som driver aktiebolag. Rädda nattsömnen med vår guide som ger dig en schysst överblick över det viktigaste.

Skatter i aktiebolag – det här behöver du veta

Ett företag betalar skatt på flera olika sätt. Aktiebolaget skattas för vinsten, det kallas bolagsskatt. Ett momspliktigt bolag ska också betala in och deklarera moms (mervärdesskatt). Dessutom ska lönerna redovisas med en arbetsgivardeklaration och varje månad ska skatt betalas in på dessa till Skatteverket.

Om du är anställd ägare, beskattas du på din lön, precis som andra anställda. Alla skatter betalas in till bolagets skattekonto hos Skatteverket. Kom ihåg att skatten kan påverkas av flera olika faktorer, till exempel om avsättningar har gjorts till en periodiseringsfond.

Skatter för aktiebolag i korta drag:

  • Aktiebolaget skattar och deklarerar själv.
  • Du skattar på din lön, precis som en anställd.
  • Skatter betalas in till ert skattekonto hos Skatteverket.
  • Skatter kan påverkas av olika saker.
  • Momsdeklaration varje månad, kvartal eller år.
  • Du ska lämna en arbetsgivardeklaration om du tar ut lön eller har anställda.
  • Bolagsskatt är skatt på vinsten för aktiebolag.

Bolagsskatt

Bolagsskatten är en skatt på ditt aktiebolags vinst, och ligger just nu på 20,6 %. Den här skatten är generell och är samma oavsett hur stor, eller liten, vinsten skulle visa sig vara. Beräknas på vinsten – efter att alla avdrag har gjorts.

Utdelning

Utdelning är ett uttag av vinsten som aktieägarna kan göra. Är man ensam i företaget (eller få) blir det enklare att styra hur mycket vinst man vill ha i bolaget. Genom att anpassa sin lön, eller ta del av vinsten genom utdelning. Utdelning är inte avdragsgill som löneuttag är men innebär att du inte behöver betala sociala avgifter. Utdelningen skattas som ”inkomst av kapital” med 20 % upp till en viss nivå. Alltså lägre skatt än för lön.

Ett tips är att innan du väljer utdelning först ha en lön upp till brytpunkten för statlig skatt (537 200 kronor). Först därefter blir det mer gynnsamt för dig att välja utdelning före lön. Då du i och med lönenivån har en god sjukpenning- och pensionsgrundande inkomst.

Utdelning i korta drag:

  • Man kan välja att ta ut en del av vinsten som utdelning.
  • Utdelning är inte avdragsgillt såsom lönekostnaderna är.
  • Skattas med 20 % som ”inkomst av kapital” – upp till en viss nivå.
  • Enbart aktieägare kan få utdelning.
  • Utdelning är mer gynnsamt när du når brytpunkten för statlig skatt. Dessförinnan är löneutbetalningar i regel bäst, då de även ligger till grund för såväl sjukpenning som pension.

Moms – mervärdesskatt

Moms registrerar du dig för vid din bolagsstart. Då väljer du också vilken redovisningsperiod du ska ha. Alltså om du vill redovisa din moms varje månad, kvartal eller år. Varje månad eller kvartal kräver lite mer administration än att göra det en gång per år – men ger dig en bättre ekonomisk överblick.

Hur fungerar då moms?

Företag som säljer sina tjänster eller produkter i Sverige lägger på moms till kunden, utgående moms. När du köper in saker så har leverantören eller samarbetspartnern lagt på moms till dig, ingående moms. När du redovisar din moms kommer du betala in skillnaden mellan dessa två. Utgående moms minus ingående moms blir då det du betalar in till Skatteverket.

Tips! Oftast är momsen på 25 % men i vissa lägen kan den ha en annan procentsats. Driva Eget har en kalkylator där du enkelt kan räkna ut de olika momssatserna och vad summan blir inklusive eller exklusive moms: Räkna ut moms

Moms i korta drag:

  • Registreras vid bolagsstart samtidigt som redovisningsperiod (månad, kvartal, år).
  • Utgående moms lägger du på till kunden, ingående moms finns på fakturor till dig. Detta redovisas och mellanskillnaden betalas in till Skatteverket.

Arbetsgivaravgifter och skatt i aktiebolag

Givetvis vill du ta ut lön, eller till och med anställa. Då ska du registrera aktiebolaget som arbetsgivare hos Skatteverket. Du kommer då behöva redovisa arbetsgivaravgifter med en arbetsgivardeklaration och betala skatt varje månad. Arbetsgivaravgiften är 31,42 % av bruttolön och förmånsvärden som du som arbetsgivare betalar ut. Åldern på den anställda kan också vara en sak som påverkar arbetsgivaravgiften (exempelvis har anställda i åldern 19–23 år som tjänar upp till 25.000 kronor i månaden sänkt arbetsgivaravgift).

Behöver du veta mer? Läs mer om arbetsgivaravgift.

Arbetsgivaravgifter och skatt i korta drag:

  • Redovisa med arbetsgivardeklaration varje månad och betala skatt till Skatteverket.
  • Arbetsgivaravgiften är 31,42 % när den räknas som full. Kan påverkas av faktorer såsom ålder på den anställde.

Stort lycka till med ditt företagande och vi hoppas nu att du har full koll på skatter i aktiebolag. Oavsett om du sköter ditt eget företags ekonomi, eller hyr in en konsult till hjälp. Så är det guld värt att själv ha en bra överblick på vad som ska göras. Kör hårt!