Byt strategi och se till att fler kan leva på sitt företagande

Janne Näsström

Publicerades: 22 juni, 2014

Med anledning av mitt förra inlägg kontaktade jag LRF Konsult angående deras undersökning. Min analys är korrekt. Tyvärr.

Dessutom frågade jag om den genomsnittliga omsättningen för de 40 000 företagen i undersökningen. Rättare sagt enskilda näringsidkarna. Om detta finns ingen uppgift i undersökningen och jag fick heller inget svar.

En kvalificerad gissning är att det handlar om högst 100 000 kr i genomsnitt. Vilket ger en katastrofbild av landets småföretagande.

Det genomsnittliga överskottet är cirka 15 procent. Det betyder att det finns 15 000 kvar till att betala avskrivningar, räntor och företagarens lön. 15 000 kronor för ett helt års verksamhet. Det borde få larmklockorna att ringa på näringsdepartementet och hos alla politiska partier.

Hur mycket blir det i lön till företagaren? Gissningsvis ingenting.

Hur kan politikerna inbilla sig att företagare som inte ens kan försörja sig själva utan lever på anställningar ska kunna anställa någon annan?

Det är dags att byta strategi. Se till att villkoren för eget företagande blir så bra att fler vågar ta språnget från den trygga anställningen och satsa hjärtat på sitt företagande. Det torde vara en mycket mer effektiv strategi för att skapa fler arbetstillfällen.