Här fixade han en krog på bara tio timmar

Anders Andersson

Publicerades: 19 november, 2013

Detta är två bilder från nyöppnade lilla restaurangen Neng strax söder om Long Beach på Koh Lanta. Det är tio timmar mellan dem. Den övre är tagen klockan nio på tisdagsmorgonen – krögaren Neng ensam i något som ska bli en restaurang. Den undre är tagen tio timmar senare – en typisk charmig  thairestaurang, med komplett middagsmeny och ett band som spelar. Här är storyn om hur man med envishet och äkta entreprenörskraft kan starta en krog på tio timmar.

Här på Koh Lanta, där jag är några veckor om året, har vi en favoritkrog och en krögare som båda heter Neng. Av tradition träffas svenskgänget på vårt område där varje tisdag, eftersom det denna dag i veckan serveras både en delikat krabbrätt och levande musik.

Men för ett par dagar sedan fick vi veta att Neng tagit ned skylten vid vägen. Han drog inte längre jämt med sin kompanjon.

Vi trodde då att vi hade en krabbfri tisdag att vänta. Men i Thailand blir det inga långbänkar eller förhandlingar när man inte kommer överens. Man gör som Neng – tar skylten med sitt varumärke och försöker sätta upp den någon annanstans.

Han hittade en cementplatta med ett bambutak över en bit bort. Då kontaktade han ägaren och fick leasa den för en tid framåt. Där bland en massa bråte hittade jag honom med en sopkvast i näven kl 9 på morgonen.

-Välkomna i kväll papa (alla vi äldre kallas så här), sa han. Vi kör som vanligt. Det är ju tisdag.

– Men du har ju varken stolar eller bord. Hur ska du hinna, undrade jag.

– Inga problem papa. Borden kommer om en timme.

När vi kom tio timmar senare kände jag inte igen mig. Men med envishet och fantasi kan man tydligen göra underverk i krogbranschen i Thailand.

Skylten som legat i diket fanns på plats i strålkastarsken. Baren bakom det snabbinredda köket var en ditsläpad bambusala med mixer, frukt och spritflaskor på hyllorna. Mikrovåg och kylskåp fanns på plats, och väggarna var smakfullt dekorerade med tygstycken.

Matsedeln var nytryckt och nyfångad krabba hade inköpts. Nengs personal, en svägerska och en annan släkting var i full gång. Lantana Band soundcheckade inför kvällens underhållning.

Allt var ungefär som tisdagen innan på Nengs förra restaurang. Samma härliga stämning, samma fenomenala krabba. Men entreprenören Neng sa att det fanns en stor skillnad:

– Nu kör jag utan partner. Aldrig mer ska jag ha en kompanjon, sa han där han sprang mellan borden.

Även i Thailand handlar framgång ofta om bra nätverk – men på ett annat sätt än hemma. Nätverket som gjorde Nengs rekordsnabba premiär möjlig var ett tiotal släktingar, vänner och bekantras bekanta som mot en extra öl hjälpte till under de tio timmarnas upprustningsarbete.