5 inspirerande råd från Leila Lindholms sommarprat

Camilla Björkman

Publicerades: 16 juli, 2015

Näst på tur på min sommarpratslista var kocken, författaren, förläggaren, programledaren och entreprenören Leila Lindholm. Jag lyssnade på hennes sommarprat samtidigt som jag körde intervaller på löpbandet (vädret är inte så kul här i Stockholm) och drömde mig bort till gräddtårtor och rocky roads…

Jag är inte ett dugg förvånad att det går så bra för Leila Lindholm – idag sysselsätter hennes företag 30 personer – för det är uppenbart att hon har stenkoll på minsta detalj i sitt köksimperium. Ett sommarprat helt klart värt att lyssna på som företagsinspiration! Och precis som med Kjell Enhagers sommarprat tar jag mig friheten att utläsa fem råd från Leilas sommarprat till dig. Här kommer de:

1. Gå utanför din bekvämlighetszon

Leila Lindholm berättar i sitt sommarprat om hur hon efter två tuffa år i New York kom tillbaka till Sverige och gick en kurs i personlig utveckling. Där fick hon lära sig att vi oftast rör oss i vår bekvämlighetszon, och att det utanför den cirkeln finns saker som är jobbiga och som vi inte är bekväma med. Men varje gång du pushar dig själv att göra saker utanför cirkeln växer ditt universum. I Leila Lindholms fall var det att söka upp sin biologiska pappa, en personlig resa hon var tvungen att göra för att kunna gå vidare i livet. Detta är så sant tycker jag – oftast pratar vi ju mest ekonomi, kunder och annat som kan vara problem i företaget. Men det kan ju lika gärna handla om saker i livet som hindrar en även i företaget.

2. Stick ut

När Leila Lindholm började sin TV-karriär var det framför allt kockrockar och pekpinnar som dominerade i rutan. Hon bestämde sig för att göra något nytt: laga mat till den ensamstående tvåbarnsmamman och de som inte kände sig som proffs i köket. Enkla, goda grejer. Lärdom: gör din egen grej och försök hitta ett koncept som känns nytt och sticker ut!

3. Använd inspirerande teman

Det är inte bara maten som är viktig för Leila Lindholm – även inredningen och själva känslan är A och O i hennes butiker eller tv-program. När hon till exempel ska inreda en butik eller laga mat i TV bestämmer hon ett tydligt tema att gå efter, som ett kök inspirerat av ett franskt brasserie eller en italiensk gelatobar på 40-talet. Referenser är viktiga för att man ska få en tydlig riktning och ett spår att gå på, menar Leila.

4. Var inte förutsägbar

Det är en styrka att inte vara så förutsägbar. Utveckla i stället det du gör och kom med något nytt. I Leila Lindholms fall kan det vara att göra en glass på ärtor och en taco med makrill. Vad är det för dig? Hur kan du utveckla ditt företag och göra något nytt?

5. Go for it!

Låt inte någon annan sätta upp begränsningar för vad du kan göra. Och ge inte upp! Leila Lindholm berättar att hon har jobbat väldigt hårt och haft många tuffa stunder i sitt företagande, men då har passionen för det hon älskar att göra blivit hennes bränsle och gjort att hon har klarat det. Lärdom: Hitta din passion – och våga köra på det.

Lyssna på Leila Lindholms sommarprat här.

Läs mer: