Har våra styrande och deras tjänstemän en skruv lös?

Janne Näsström

Publicerades: 2 juni, 2016

Vi småföretagare hyllas på finare middagar. Emellanåt får vi även pris.

Men i vardagen så är vi inte särskilt mycket värda. Det kommer hela tiden små markeringar om det från omgivande samhälle. Som exempel får anställda sin skatteåterbäring innan midsommar. I egenskap av företagare med aktiebolag får jag vänta på pengarna till veckan innan jul, trots att bolaget deklarerar i särskild ordning, trots att jag är anställd och har aldrig tagit ut någon vinst, vilket innebär att blanketten K10 redan är ifylld vid deklaration på nätet. Det finns inga praktiska skäl till att jag ska behöva vänta, det är inget annat än en hint om att jag som småföretagare är av en lägre stående sort.

Föraktet visas även öppet.

Om du som liten företagare inriktar dig på att driva en stabil verksamhet och snällt betalar dina skatter, hånas du för levebrödsföretagare. Då anses man inte ha förstått företagarens uppgift i samhället, att på stor personlig risk anställa andra människor och betala dem avtalsenliga löner.

Men det som är allra märkligast, är att du får skit om du har F-skatt och är registrerad för moms. Det anses tyda på ett osund enskilt vinstintresse. Som bekant är det väldigt fult om en liten företagare tar ut vinst och betalar bolagsskatt. Just  skatten tycks vara problematiskt, tar företagaren ut lön och betalar skatt och arbetsgivaravgift så heter det att han eller hon skor sig.

Har våra styrande och deras tjänstemän en skruv lös?