Daniel Beijner på Salong Betong lärde sig av misstaget. Foto: Sara Ringström

”När det svider ordentligt lär man sig som mest ”

Redaktionen

Publicerades: 9 oktober, 2018

Han är stjärntatueraren som fått kämpa för sin framgång. För Driva Eget berättar Salong Betongs Daniel Beijner om hur pengarna han blev lurad på ledde till större framgång.

BERÄTTAT FÖR Caroline Engvall

”2009 var jag med och startade tatueringsstudion Salong Betong. Idén kom när jag och min bästa vän behövde ett jobb – så vi skapade helt enkelt ett.

Daniel Beijner

Foto: Sara Ringström

I början hade vi väldigt stora visioner men inga pengar, så det tog ett tag att landa i något som vi kunde genomföra. Vi jobbade hårt och målmedvetet. Vi sökte starta eget-bidrag men fick avslag på avslag eftersom de inte ansåg att vår affärsplan var stark nog.

Därför arrangerade vi en stor fest för att samla in pengar. Det blev succé! Tusen personer kom och det är tack vare dem som vi finns idag. Ett år senare kunde vi öppna dörrarna till den studio som idag är vårt flaggskepp, i en källare i Högdalen.

Jag gjorde ett stort misstag tidigt i vår karriär när en i Sverige välkänd person skulle dra igång sitt varumärke. Personen var inte nöjd med sin logotyp och sitt artwork, så hen kom till oss och sa vad hen önskade och att det var akut deadline. När jag ville prata budget blev jag informerad om att pengar inte var något problem.

Vi jobbade dag och natt ett par dagar tills vi var nöjda. Jag levererade jobbet med en faktura som jag hade gett en bra rabatt på, eftersom jag ville hålla mig på god fot med kunden. Men kunden bestred fakturan och berättade vad de tyckte att vårt jobb var värt.

Jag blev helt ställd och kände mig arg och besviken, då vi verkligen hade lagt ner tid och själ i arbetet.

Jag meddelade jag att jag inte är det minsta intresserad av deras pengar, att jag är tacksam för läxan jag precis lärt mig – och önskade dem lycka till.

Idag har de sålt varumärket vidare för cirka 50 miljoner kronor. 

Vid den här tiden hade jag min kompanjon, men överlag använder jag mina kompanjoner, mina kollegor, min familj och mina vänner som bollplank. Jag hämtar inspiration från alla i min omgivning. Ibland fastnar jag i en tankefälla och behöver få input från andra för att se en annan lösning på situationen.

I mina ögon var det deras misstag och min läxa. Varje gång jag känner ”det där hade jag kunnat göra bättre”, analyserar jag vad jag har gjort för att kunna göra det bättre nästa gång. Det känns aldrig kul, men man ska hela tiden vara hungrig på att bli bättre. I just det här fallet var det inte så svårt att lista ut vad jag kunde ha gjort bättre.

Läxan jag lärde mig där och då var att aldrig sätta igång ett jobb utan att vara överens om vad det kommer att kosta.

Men i mina ögon var det deras misstag och min läxa. När det svider ordentligt lär man sig som mest och jag är inte bitter alls.

Det är också väldigt viktigt att vara rak och tydlig innan man sätter igång ett arbete, alla parter ska vara överens om pengar och utförande. Mitt bästa tips är att hela tiden minimera allt utrymme för missförstånd i alla sammanhang.

Min största företagarerfarenhet generellt är att det är okej att ha motgångar och konkurrens. Du behöver bara jobba hårt, lite hårdare än de andra. Så länge du lär dig av dina misstag blir du rikare. Hårt arbete är den enda nyckeln till framgång.

Idag vet jag också värdet på vår kunskap, på kvaliteten i vårt hantverk och tyngden i vårt varumärke. Jag är inte rädd att förlora en kund bara för att jag vill ha betalt för vårt arbete.”

Från ingenting till någonting

Namn: Daniel Beijner
Ålder: 36 år.
Bor: Bandhagen, Stockholm.
Karriär: Startade Salong Betong 2009 ihop med kompisen Anders ”Bleckan” Bleckhorn. Nu har man tatuerarstudior i både Stockholm och Malmö.

Utför även andra designuppdrag och har även formgett skor åt Reebok, porslin åt Johan & Nyström, arrangerat en fotbollsturnering och gjort webbserien Danne och Bleckan – för varenda unge tillsammans med Unicef.