Misstänksamhet kan löna sig, upptäckte Leila Söderholm. FOTO LEO JOSEFSSON

”Jag var godtrogen och blev lurad på hyran”

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 4 januari, 2019

Årets inspiratör, Leila Söderholm, startade eget redan som 21-åring. I samma veva gick hon på sin första och största företagarnit.
– Jag var alldeles för godtrogen och blev lurad på pengar, berättar hon för Driva Eget.

”Jag startade mitt första företag som 21-åring, både på grund av att det inte fanns så många jobb och för att jag hade en vision av vad jag ville göra.
Jag köpte en, för den tiden, extremt avancerad telefonväxel där jag kunde koppla upp företag och agera som om jag satt inhouse på företaget.
För att kunna köpa växeln tog jag ett stort lån med borgenstagare. För mig var det oerhört läskigt att köpa en så stor växel som dessutom gjorde mig skuldsatt för första gången i livet.

LÄS OCKSÅ: HITTA RÄTT KUNDER

Jag hade tidigare alltid sparat och gnetat ihop till alla mina tidigare inköp. Nu tog jag ett lån och behövde dessutom be mina svärföräldrar gå i borgen för mig. Jag trodde så hårt på min affärsidé och kände mig oslagbar – i min värld kunde inget gå fel.
Jag gick på känsla, men planerade också för värsta scenariot som kunde hända om jag inte fick en enda kund. Allt gick bra och jag arrenderade därefter ett företagshotell och hyrde ut kontorsrum och konferensfaciliteter samt telefonväxel till olika företag. I början jobbade jag kvällar och helger och tog alla små uppdrag jag kunde.

Lämnade tom plånbok

Mitt misstag var inte själva affärsidén, utan att jag var godtrogen och blev lurad flera gånger av kunder som inte betalade hyran på kontorshotellet jag arrenderade.
Jag blev till och med lurad att sitta kvar på det rum som hyresgästen jag precis vräkt hade haft.
Han lämnade sina glasögon och plånbok på bordet för att gå ned med några kartonger till bilen. När han kom tillbaka skulle han betala hyran, men han dök aldrig upp. När jag tittade i plånboken så var den tom och glasögonen var förmodligen inte ens hans.
Jag lärde mig enormt mycket av insikten att alla människor inte är hederliga och kan luras hur lätt som helst, men jag ångrar ingenting.

Inget kunde ha lärt mig det jag lärde mig under den här perioden. Jag träffade massor av duktiga, ärliga människor som kom att betyda mycket för mig i mitt liv och i min karriär. Hela den perioden formade mig enormt mycket som person och jag lärde mig att aldrig ge upp, att hela tiden försöka förbättra och att det är extremt viktigt hur vi bemöter varandra.

Misstag bästa utbildningen

Ett av företagen som hyrde av mig anställde mig senare och jag fick komma in i en helt ny bransch som jag älskade. Jag stannade i byggbranschen i 15 år och gick samtidigt tillbaka till skolbänken för att läsa in ämnen som jag behövde för att kunna bli ännu bättre i mitt nya jobb. På min fritid arbetade jag med hälsa och träning som alltid varit mitt stora intresse.

Efter några år sålde jag mitt bolag och betalade tillbaka lånet. Jag blev rik på
erfarenhet och ny kunskap som ingen skola hade kunnat lära mig (tyvärr blev jag inte rik på pengar).
Alla mina misstag har lärt mig väldigt mycket och idag ser jag dem inte som misstag utan mer som den bästa utbildningen. Misstag kan vara smärtsamma, men också otroligt lärorika. Jag har lärt mig att försöka alltid är bättre än att inte prova alls, det värsta som kan hända är att man misslyckas.
Det är superviktigt att våga prova nya saker om och om igen för att inte fastna.”

BERÄTTAT FÖR CAROLINE ENGVALL