Shervin Razani lärde sig ha tokkoll på ekonomin i alla sina bolag.
FOTO: NILS PETTER NILSSON

”Mitt företag hade nära döden-upplevelser”

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 1 februari, 2019

Multiföretagaren Shervin Razani har grundat flera bolag inom skilda branscher, varav tre omsätter stora summor.
I början av karriären höll dock allt på att rasa.
– Jag tvingades låna och skrapa ihop pengar för att betala anställda och hyra, säger han idag när han berättar vad som hände.

”Att vara entreprenör är en livsstil. Det är en berg-och-dalbana i känslor, siffror, glädje och besvikelser. Och det är något man egentligen aldrig är ledig ifrån. Det finns alltid saker man kan förbättra, göra om, effektivera. Jag älskar det!
Mitt första egna företag gick ut på att ordna fester på gymnasiet. Jag tog betalt och hade säljare runt om i olika gymnasie-
skolor i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: SÄLJER SITT MISSTAG FÖR 1,5 MILJARDER

Jag grundade mitt första riktiga bolag under universitetstiden, när jag och några kollegor startade en av Sveriges första oberoende pensionsrådgivare. Jag sålde dock mina andelar under min studietid och efter några år av anställningar på Swedbank och Skandiabanken startade jag Jurek Rekrytering & Bemanning, som jag driver än idag.

Mitt största misstag inom företagarlivet kom i samband med finanskrisen. Då blev det tydligt att jag inte hade koll på rutiner, räkenskaper eller struktur.
Jurek hade ett antal nära-döden-upplevelser och var flera gånger mer eller mindre rent tekniskt i konkurs, vilket innebar att jag var det också. Jag mådde inte speciellt bra av det.
När jag inte hade pengar på banken och inte kunde betala löner eller leverantörer tog det inte lång tid innan jag insåg att det var ett stort misstag att fortsätta anställa och inte lyssna på marknaden. Jag jobbade minst 12–15 timmar om dagen, sju dagar i veckan. Allt handlade om att överleva. Jag tog inte ut någon lön och fick dessutom låna eller skrapa ihop pengar för att betala anställda och hyra.
Vi gick med förlust och jag hade tagit på mig en alldeles för stor kostnadskostym som jag inte kunde hantera. Det är inget jag vill uppleva igen.

Som tur är blir jag väldigt snabbt lösningsorienterad med starkt pannben. Jag är som en bergsget; jag gnetar på upp för bergen tills jag hittar en plats att övernatta på med lite mat för att klara mig. Företagsmässigt tog det dock närmare två år innan vi hade ett positivt kassaflöde och tre år innan företaget gick med vinst igen.
Min största lärdom från det misstaget är att ha ordning och struktur. Oavsett idé eller uppfinning måste du kunna dina siffror i sömnen. Hur mycket pengar behöver vi varje månad för att gå break even? Vad är våra fasta respektive rörliga kostnader? Hur ser prognosen för närmaste kvartalet ut?

Idag kan jag det i alla mina fyra bolag utantill, trots att det är mycket mer att hålla reda på. Man måste också ha ett väldigt bra team omkring sig, med passion, intelligens och förmåga att fatta beslut. Då klarar man rätt många kriser.
På det här misstaget har jag nog förlorat en del hår och pengar, men jag har också vunnit en fantastisk erfarenhet och lyckats skapa framgångsrika bolag efter det.
De risker jag tog hade kunnat ruinera mig och mina närmaste för en bra tid framöver. Det vill jag inte göra om, men visst ler jag åt det när jag tänker tillbaka på det idag.

För att undvika att liknande misstag händer igen har jag tät och kontinuerlig uppföljning. Jag har också flera personer utöver mig som är insatta i princip allt, så vi är många som följer exakt samma struktur för att kunna se mönster, såväl positiva som negativa.
Om du inte gör misstag kommer du aldrig att lyckas heller. Det är som allt i livet. Du måste våga skriva en tenta för att prestera. Du måste våga lägga straffen för att få lyfta pokalen.
Du måste också våga anställa och satsa som företagare för att lyckas. Jag förfinar och kommer igen och till slut sitter bollen i krysset.”

BERÄTTAT FÖR CAROLINE ENGVALL