Nej, än har jag inte tid att sitta i solen

Anders Andersson

Publicerades: 23 juni, 2010

I nya numret av Driva Eget finns 11 sidor om hur du kan jobba mindre och samtidigt bli mer effektiv (läs sammanfattningen här).

Sällan har jag själv haft så stor nytta av råden i min egen tidning. För min verkligheten är tyvärr inte lika rofylld som omslaget visar, åtminstone inte nu när jag håller på att flytta och samtidigt ska göra klart allt för Driva Eget innan det kan bli några veckors semester.

Dessutom kan jag avslöja att jag inte ens var avslappnad när omslagsbilden togs. Det gick till som du kan se här intill:

Fotografen Micke Lindström hade till höger monterat en strålkastare som skulle se ut som sol. Bakgrunden var ingen himmel utan en blå pappskiva, och molnen fabricerades av hans assistent.

Mitt bland alla dessa apparater skulle jag se så där härligt avslappnad ut. Det skulle se ut som om jag följt råden i vårt tema. Men nu tvingas jag erkänna att jag nästan inte följt ett enda råd. Jag jobbar mycket och jag har svårt att prioritera det viktigaste.

När jag punktat upp olika råd i mina föredrag för nyföretagare brukar ett av dessa handla om att en småföretagare måste räkna med att jobba mer än 40-timmarsvecka. Men min medarbetare Martin Kreuger börjar nu ifrågasätta detta i råden i artikeln.

Nu när artiklarna ligger klara inser jag att dessa elva sidor för mig är de viktigaste som tryckts sedan Driva Eget kom med sitt första nummer i början av 2008.

Jag får tankeställare på nästan varje sida och jag tar till mig många viktiga råd. En del har jag hört förrut, men nu i sitt sammanhang biter de hårdare.

Jag lovar mig själv att försöka klara att läsa e-post bara två gånger om dagen, att delegera mer, prioritera det viktigaste och att samla ihop likartade små arbetsuppgifter för att göra dem på en gång.

Men det här betyder inte att jag sväljer allt i artiklarna. Jag och säkert många hårt arbetande läsare kommer också med sådant här punkter, som kan kallas ogrundade undanflykter av en del och kloka artikelkompletteringar av andra:

  1. Vi gillar vårt arbete och därför jobbar vi så mycket som vi bara orkar. Jag tycker att jag har världens bästa jobb. Tänk att försöka ge hjälp och råd till andra som visar tacksamhet, slåss för en yrkesgrupp som landets framtid hänger på och dessutom tjäna pengar på att göra det.
  2. Man jobbar bättre under tidspress. Jag vet att jag jobbar dubbelt så fort om jag har en deadline att jobba mot, och jag tycker åtminstone själv att det också blir dubbelt så bra.
  3. När vi är klara efter ett hårt arbete känner vi oss så nöjda att allt slit snabbt glöms bort. Så kändes det när jag efter flera veckors slit äntligen fick det nya Driva Eget i handen.

Men till slut ska jag ändå slå mig ned i solstolen på bilden och ta det lugnt på riktigt. För trots allt har jag faktiskt också med åren blivit något mer disciplinerad i jobbet. Jag följer faktiskt redan ett av råden i vårt tema – att ha många sammanhängande lediga perioder under året:

Jag jobbar stenhårt med Driva Eget under de två sista veckorna före deadline. Sedan gör jag kundbesök och planerar kommande nummer under ett par veckor. Därefter går jag ned i varv och kan ta ett par veckors total ledighet.

Eftersom Driva Eget kommer sex gånger per år får jag också sex sådana ledigheter – och jag har nu lovat mig själv att den som till slut kommer nu efter midsommar ska bli extra lång.

Nu önskar jag dig en lugn och skön sommar.