Så lyckas du som stjärnmäklaren Fredrik Eklund

Camilla Björkman

Publicerades: 4 maj, 2015

Att läsa inspirerande böcker är ett superbra sätt att fylla på med inspiration och energi tycker jag. Min senaste sträckläsning är boken SÄLJ! Konsten att sälja vad som helst till vem som helst av stjärnmäklaren Fredrik Eklund.

Jag intervjuade även Fredrik Eklund till Driva Eget (läs mer i nummer 4/2015 – prenumerera här), en mycket ödmjuk och rolig person. Han berättade inlevelsefullt om sitt liv och hur han lyckats bli så framgångsrik – och gav även smarta råd till Driva Egets läsare.

Han kom till New York utan vare sig pengar eller kontakter, fick jobb som paniniförsäljare och gick sedan en snabbutbildning för att bli mäklare. Idag tillhör han toppskiktet av mäklare i USA, tjänar mångmiljonbelopp och är en av stjärnorna i tv-programmet Million dollar listing. (Dessutom är han bror till Sigge Eklund som har Sveriges bästa podcast tillsammans med Alexander Schulman.)

Boken är fullspäckad av mängder av roliga och streetsmarta råd, galna historier från Fredrik Eklunds liv och massor av pepp och inspiration. Helt klart den mest inspirerande bok jag läst på mycket länge. Jag rekommenderar den varmt! Köp den här – och få här nedan fem råd från boken som jag plockat ut så länge:

1. Skaka loss och hitta dig själv

Var du än befinner dig i livet så säljer du dig själv – privat och på jobbet. Och ingen vill jobba med en tråkig, rädd person som inte gillar sig själv. Så skaka loss, bryt isen, skoja till det och visa människor vem du verkligen är. Framhäv dina starka sidor och låt din personlighet blomma ut!

2. Ha AV- och PÅ-tid

Fredrik Eklund går upp 5.30 på vardagar, tränar och jobbar sedan till 21.30. Han är PÅ, som han säger. På lördagar och semestrar är han däremot helt och hållet AV. På söndagar är han 50 procent PÅ och 50 procent AV.

3. Ta rygg på en vinnare

Tro inte att du kan bli framgångsrik helt på egen hand. Nosa dig fram till de som vill göra det som du vill göra och jobba för dem ett tag. Leta på branschlistor och via nätet. Som Fredrik Eklund säger: En enda dag när du skuggar en vinnare är som att suga i sig information under en hel termin på högskolan.

4. Klä dig attraktivt

Är du säljare, lägg 10 procent av dina provisionspengar på din garderob och på ditt utseende. Justera dina kläder med en skräddare så att de passar dig perfekt. Hitta ditt signum, till exempel en färgglad kostym, ett par vassa glasögon eller en tokig slips. Och icke att förglömma: köp skor i organiskt material med sydda sulor – inte limmade!

5. Odla din charm

Ingen vill jobba med en tråkig, negativ människa – särskilt inte kändisar. Att framhäva din humor och din charm och få folk att skratta kan därför hjälpa dig till toppen. När Fredrik Eklund går in i ett konferensrum fullt av folk stannar han upp, visualiserar skratt och öppnar dörren med ett stort leende. Sen skuttar han in i rummet som ett spralligt barn och ropar högt: ”Hallå där!”. Kom ihåg: lycka kan inte köpas för pengar, men pengar kan köpas för lycka.

omslagsalj

Stjärnmäklaren Fredrik Eklund nya bok SÄLJ! Konsten att sälja vad som helst till vem som helst (Ekerlids Förlag).